A gabonarostok és a magvak csökkentik a bélrák kockázatát

Ételeink rosttartalmának növelése csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


Újabb bizonyíték a vastagbélrák és az elhízás kapcsolatára

Egy nagyszabású hollandiai tanulmány eredménye szerint nagyobb kockázattal alakul ki vastagbélrák az idősebbeknél, a túlsúlyos embereknél és azoknál, akik keveset mozognak.


A gyömbér és a vastagbélrák

Egy kutatás szerint, melyet a Michigani egyetemen végeztek, a gyömbérkivonat csökkenti a vastagbél gyulladását. Ez az első lépés afelé, hogy kiderüljön, használható-e a gyömbér a vastagbélrák megelőzésére.


A zöld tea bélrákmegelőző hatását kutatják

A zöld tea egészséges mivolta régóta ismert, konkrét tudományos kutatások azonban meglehetősen ritkán készülnek ennek pontos bizonyítására. A legújabb vizsgálat azt kutatja, képes-e megelőzni az ital a bélrák kialakulását.


Tanulmány: a vörös és a feldolgozott húsok növelik a bélrák kockázatát

Az elfogyasztott vörös és feldolgozott húsok mennyiségének csökkentése, a több rost étrendbe iktatása és a rendszeres testmozgás 43 százalékkal szoríthatná le a bélrákos esetek előfordulásának arányát - idézte hétfőn a Világ Rákkutatási Alap (WCRF) elnevezésű jótékonysági szervezet megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (https://www.telegraph.co.uk).


Földieper a nyelőcsőrák ellen

Egy vizsgálat eredményeképpen amerikai kutatók megállapították, hogy a fagyasztva szárított (liofilizált) földieper fogyasztásával megelőzhető lehet a nyelőcsőrák.


Kolonoszkópia: nem mindig pontos az eredmény

Az amerikai rákkutató intézet jelentése szerint ebben az évben közel 150 ezer vastag- és végbélrákos esetre számítanak az Egyesült Államokban.


Javultak a vastagbélrákosok túlélési esélyei

Az Egyesült Államokban a negyedik leggyakoribb betegség a vastagbélrák, csupán 2008-ban 150 ezer új esetet diagnosztizáltak. Az elmúlt 15 éven azonban nagymértékben megnőtt az előrehaladott állapotú betegek túlélési aránya.


Betegeken tesztelik a vastagbélrák elleni oltást

A Pittsburgh-i Orvosi Iskola kutatói egy olyan oltás tesztelésébe fogtak, ami segíthet megelőzni a vastagbélrákot azoknál a pácienseknél, akik nagy kockázattal számíthatnak erre a betegségre. Ha a vakcina hatékonynak bizonyul, kiválthatja a rendszeres szűrővizsgálatokat és a vastagbéltükrözést, ami ma elengedhetetlen a korai rák felismeréséhez.


Az aktív életmód csökkenti a vastagbélrák kockázatát

A vastagbélrák a rák okozta halálozások sorában a második leggyakoribb, de a kockázat csökkenthető. A British Journal of Cancerben megjelent cikk szerint az 52 korábbi vizsgálat eredményeit áttekintő kutatócsoport megállapította, hogy a legaktívabb emberek 24 %-kal ritkábban betegszenek meg vastagbélrákban, mint a legkevesebb testmozgást végzők.


| | | | | 6 | | |

Web Design & Development Prowebshop