Hirdetés

14 hetes terhes az újabb "génszerkesztett babát" váró kínai nő

12-14. hetes terhes lehet az a kínai nő, aki szintén részt vett Ho Csian-kuj Sencsen-i tudós tudományos kutatásában, amelynek keretében novemberben megszületettek az első génszerkesztett ikrek - közölte William Hurlbut, a Stanford Egyetem bioetikusa, aki már évek óta kapcsolatban állt kínai kollégájával.

génszerkesztés |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.


Ho Csian-kuj novemberben egy hongkongi tudományos konferencián jelentette be, hogy olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolította, hogy ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben. Részletek ismertetése nélkül közölte azt is, hogy egy második önkéntes kínai pár vár ilyen babát.

Bejelentése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt. Az illetékes kínai hatóság azonnal elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában, mondván az a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

Ho Csian-kuj tudományos kutatásáról a hazájában folyt hatósági vizsgálat megállapította, hogy a Sencsen-i Tudományos és Műszaki Déli Egyetem kutatója megkerülte a tudományos felügyeletet és megsértette a tudományos irányelveket azért, hogy hírnevet szerezzen és meggazdagodjon.

A Sencsen-i egyetem honlapján közölte, hogy azonnali hatállyal megszüntette Ho munkaviszonyát, tudományos kutatásait, oktatói munkáját. Ügyében rendőrségi vizsgálat is folyik.

Mint kiderült, nyolc pár vett részt Ho kutatásaiban, minden egyes esetben a férfi volt HIV-pozitív, a nők nem voltak HIV-fertőzöttek. Ho kutatási eredményeinek közzététele után tudósok közölték, nem szükséges génszerkesztést végezni ahhoz, hogy megakadályozzák a HIV-fertőzés átterjedését apáról gyermekére.

William Hurlbut, aki nem értett egyet azzal, amit Ho a génszerkesztés terén tett, az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy két éve ismeri a kínai tudóst, akivel rendszeresen kiterjedt beszélgetéseket folytatott a génszerkesztésről, annak etikai vonatkozásairól, arról, mit szabad és mit nem lehet véghez vinni.

A hongkongi konferencia után szándékában állt felkeresni Ho laboratóriumát, de a génszerkesztett ikerpár megszületésének bejelentése után Hót a kínai biztonsági illetékesek védelme alá helyezték a Sencsen-i egyetem egyik lakásában, ahol családja rendszeresen meglátogathatta. Hurlbut is beszélt vele hetente telefonon, de nem találkoztak, és hét napja nincs híre a kínai kutatóról.

„Egy héttel a hongkongi konferencia után Ho elmondta nekem, hogy az ügyében folyó vizsgálatban tisztelettel bánnak vele, és elgondolkozott azon, mit kellett volna másképp tennie” - mondta az AP amerikai hírügynökségnek. "Nem tűnt úgy, mintha meg lett volna félemlítve vagy stressz gyötörte volna. Szabadon járkálhatott a campuson belül" - tette hozzá. Nem kezelik fogolyként, a hatóságok és a kínai tudós szerint is jó elképzelés volt, hogy elzárták őt a médiától és másoktól, akik kapcsolatba akartak lépni vele - mondta.

génszerkesztés

2019-01-25 12:07:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop