A természetes klónozás titkára jöttek rá cseh tudósok

Laboratóriumi körülmények között voltak képesek cseh tudósok felfedni bizonyos állatok környezettől függő "önklónozási" képességét - olvasható a Mladá fronta Dnes című napilap szerdai számában.

klónozás, genetika, önklónozás | MTI Hírek 2012 ;9
A cseh tudományos akadémia Állatfiziológiai és -genetikai Intézetének kutatói szerint ez a későbbiekben segíthet az orvostudománynak a "szervnövesztés" kifejlesztésében.

A természet maga is használja a klónozást évmilliók óta. Bizonyos állatfajok nőstényei képesek szűznemzéssel utódokat létrehozni - vagyis saját genetikai állományukat másolni -, ha nincsen elérhető közelségben egy hím példány. Ezt a jelenséget a szakemberek már régóta ismerik, de sosem voltak képesek az állatokat laboratóriumi körülmények között "rávenni" az önklónozásra mindeddig.

A cseh biológusok az apró vágócsík (Cobitis elongatoides) nevű halat tanulmányozták olyan akváriumban, amelyben az állat természetes élőhelyén adott feltételeket teremtették meg. Így sikerült megfigyelniük olyan nőstényeket, amelyek "lemásolták önmagukat".

"12 éves kutatómunka után tanúi lehettünk egy hal természetes klónozódásának" - mondta a lapnak Petr Rab, a csoport kutatója.

A vágócsík esetében a hímivarsejtek ugyan behatoltak a petébe, de nem termékenyítették meg azt, csak elindították a klónozás folyamatát.

"A létrejött nőstényutódok tökéletes másai anyjuknak. A nőstények ekképpen \'kihasználják\' a hímeket, hogy saját magukat lemásolják" - jelentette ki Lukas Choleva, a kutatás egyik résztvevője.

Rab elmondta, hogy körülbelül 80 olyan alacsonyabb rendű gerinces ismert, amely képes természetes körülmények között a klónozásra.

"Egyikük, a vágócsík az intézet melletti patakban is él. Gyakorlatilag a szemünk előtt" - tette hozzá.

A kutatócsoport előtt most a folyamat részleteinek pontos megfigyelése áll.
| klónozás, genetika, önklónozás
2012-04-27 01:41:37


A méhszájseb és kezelése

A nők körében nagyon gyakori probléma a méhszájseb, amit sok tévhit és félreértés is övez. A tisztánlátás érdekében kialakulásáról, jelentőségéről és kezel...


Tények és tévhitek a krónikus fájdalomról

Ha valakinek krónikus fájdalma van, gyakran annyira elkeseredett, hogy hajlandó mindent elhinni azért, csak hogy állapota javuljon. Sok esetben nehéz elválasztani a tényeke...


Sürgős orvosi vizsgálatot igénylő fájdalmak

Az alábbiakban azokról a fájdalomtípusokról olvashat, melyekkel sürgősen és feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ahelyett, hogy öngyógyításba kezdenénk.


Szédülés: forog a világ

Egyre több ember panaszkodik szédülésre, s közülük minden tizedik a háziorvosát is felkeresi időnként fellépő panaszaival. Hogyan állíthatjuk le a fejünkben kereng...


Nem tigris, az anyósom!

Az emberiség tudata a törzsi időkben alakult ki, és gyakran ma is úgy gondolkodunk, mintha még mindig törzsi társadalomban élnénk. Ez elősegítheti a túlélést, de a v...