Genetikai térkép otthon

Egy nap alatt, akár otthoni körülmények között is alkalmas egy ember genetikai térképének nanopórus alapú meghatározására a MinION elnevezésű mobiltelefon méretű hordozható készülékkel, melyet az Oxford Nanopore Technologies fejlesztett ki. A technológiát a Nature Biotechnology című folyóiratban közölték.

genetikai térkép, nanopórus alapú meghatározás, MinION, emberi genom | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az emberi genom megértése és értelmezése a modern orvostudomány egyik sarokköve. Hatalmas mennyiségű információval szolgál egy ember örökletes genetikai kockázatairól, a betegségek, köztük a rákbetegség kialakulásának lehetőségéről.

A zsebben is elférő készülék legnagyobb előnye, hogy a korábbinál sokkal hosszabb DNS-szálakat tud szekvenálni, olcsóbbá és gyorsabbá teszi az eljárást.

Az első emberi géntérkép 2003-ban készült el. A tudósok 13 évig tartó munkája hárommilliárd dollárba került. Jelenleg a szekvenálás igen munkaigényes, és nagyon drágán felszerelt laboratóriumokban történik. De elképzelhető, hogy a jövőben zsebkészülékkel végeznek szekvenálást orvosi rendelőkben, klinikákon, sőt akár a páciensek otthonában is.

A készülék úgy működik, hogy egy hártyán lévő miniatűr lyukon, egy nanopóruson áramoltatja át és olvassa le a hosszú DNS-szálakat, melyek sokkal világosabb képet adnak a genom szerkezetéről és szervezéséről, mint valaha. A minION segítségével az emberi genom meghatározása mintegy ezer dollárba kerül.

A készülék tesztelésében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszéke is részt vett.

| genetikai térkép, nanopórus alapú meghatározás, MinION, emberi genom
2018-02-02 10:28:27


Anatóliából migráltak Britanniába

A Földközi-tenger medencéjéből, a mai Görögország és Törökország vidékéről 6 ezer éve érkeztek meg a Stonehenge építőinek ősei Nagy-Britanniába - ezt állapí...


Meningococcus: ismerni életmentő, oltani ajánlott

Fontos felismerni az először influenzára emlékeztető tünetekkel jelentkező betegséget, mert lefolyása nagyon gyors lehet. Helyes döntés a veszélyeztetett gyerekek, serd...


Emberi gén majomba

Az emberi intelligencia kutatása céljából az emberi agy fejlődésében szerepet játszó gént ültettek majomgenomba kínai kutatók.


Májbeteg diéta

A máj központi szerepet játszik a szervezet anyagcseréjének fenntartásában. Cikkünkben a máj szerepéről és a májbeteg diéta alapjairól olvashat.


Az erekciós zavarról

Erekciós zavarról akkor beszélünk, ha a férfi ismételten nem képes fenntartani az erekcióját. Kezelés nélkül az erekciós zavar megnehezíti a szexuális aktust. Az imp...


hirdetés