Legutóbbi cikkek

Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

A leggyakoribb öröklődő betegségek

2023. 11. 20

A gyermek nem csak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is. Sok krónikus betegség is jelen van egy-egy családban, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a gyereknél jelentkezni is fog.

Őssejt tévhitek

2023. 03. 02

A köldökzsinór őssejtek levételéről, megőrzéséről és felhasználásáról számos téves elképzeléssel találkozhatunk. Utánajárunk az őssejt levétel körüli tévhiteknek, és felfedjük a módszer valódi hasznosságát.

Mutációk okozzák az emberek sokféleségét

2022. 12. 07

Brit tudósok szerint egy népességben a „jó gének” terjedése nem vezet oda, hogy mindenki egyformán „jól nézzen ki”.

A politika a génjeinkben van?

2022. 11. 04

A politikatudomány művelői sokáig azt hitték, politikai irányultságunk a neveltetésünktől illetve a társaságunktól, környezetünktől függ. Mostanában azonban egyre inkább hangot kap az a nézet, hogy politikai azonosulásunkat az öröklődés is befolyásolja.

Genetika a második évtizedben

2020. 12. 16

Most, a 21. század harmadik évtizedének küszöbén érdemes összefoglalni, milyen genetikai vizsgálatok állnak rendelkezésünkre.

Hogyan észleljük a hideget?

2019. 09. 05

Először azonosítottak extrém hideget észlelő receptorfehérjét. A fehérje abban segít a szervezetnek, hogy reagáljon a szélsőséges hidegre.

Ember-majom hibridet állítottak elő kutatók

2019. 08. 07

Spanyol és kínai kutatók állítólag emberi pluripotens őssejtekből makákó embriókba ültettek át, jelentette az El Pais. A spanyol kutató, Juan Carlos Izpisúa Belmonte teamje a világon elsőként egy kínai laborban egy ember-majom hibridet állított elő, erősítette meg egy munkatársa a napilapnak.

Honnan jöttek a filiszteusok?

2019. 07. 06

A Science Advances című tudományos lapban megjelent genetikai kutatás a jénai Max Planck Intézet és az Askelón-i Leon Levy feltáró misszió szakembereinek közös munkájával, úgy tűnik, megoldotta ezt a kérdést.

A keleti magyarok genetikai nyomára bukkanhattak

2019. 05. 30

Julianus barát keleti magyarjainak genetikai nyomára bukkanhatott az obi ugorokkal közös genetikai örökséget vizsgáló nemzetközi kutatócsoport, melyben magyar tudósok is részt vettek. A közlemény a Scientific Reports tudományos lapban jelent meg.

Hetedíziglen

2019. 05. 21

Köztudott, hogy tulajdonságaink DNS-ünkben kódoltak. Kevésbé ismert viszont, hogy a környezeti hatások, elfogyasztott gyógyszerek nyomot hagynak DNS-ünkben, ezáltal átörökítjük ezt leszármazottjainkba.

1 | |
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop