Őssejt kutatás: kelj fel és járj?

Egy amerikai biotechnikai cég nyáron kezdi el az első embrionális őssejt-kísérleteket gerincvelő-sérültekkel. A napokban kaptak FDA engedélyt arra, hogy 8-10 beteg gerincvelőjébe humán embrionális őssejteket juttassanak be. A kiválasztott betegek olyan sérültek lesznek, akiknek mindkét alsó végtagja deréktől lefelé megbénult; egyetlen injekciót fognak kapni a sérüléstől számított két héten belül.

őssejt, gerinc, bénulás, össejt, Å‘ssejt | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A vizsgálat célja elsősorban az eljárás biztonságának tesztelése, ám természetesen azt is figyelik majd, visszatér-e az érzés illetve a mozgás a betegek alsó végtagjában.

Bármi legyen is az eredmény, a vizsgálattal új fejezet nyílik az amerikai embrionális őssejt-kutatásban, mérföldkőnek számít.

Ismert, hogy az embrionális őssejtek bármilyen más sejtté képesek átalakulni, és a kutatók már régóta reménykednek abban, hogy szöveteket tudnak majd belőlük létrehozni. A kutatások mindeddig vitatottak voltak azonban, mert a sejtek kinyeréséhez embriókat kell elpusztítani.

Obama elnök ígéretet tett még megválasztása előtt arra, hogy enyhít a Bush-kormány szigorán, korábban szövetségi alapokból nem finanszírozták ezeket a kutatásokat. Obama elnökké választásának azonban nem volt köze ahhoz, hogy az FDA engedélyezze a jelenlegi vizsgálatot, mert már korábban is engedélyezett őssejtekkel tervezték végezni, és szövetségi pénzt nem használtak fel.

Korábban már végeztek kísérleteket szívbetegeknél, ám azoknál felnőtt őssejteket alkalmaztak.

– Nem azt várjuk, hogy a betegek felálljanak a tolókocsiból és táncra perdüljenek, csak azt, hogy valami olyan készség alakuljon ki náluk, ami fizioterápiával tovább fejleszthető, mondta a kutatás vezetője.

The Associated Press
| őssejt, gerinc, bénulás
2009-01-28 10:19:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop