Daganat magzati őssejt beültetése után

Most először fordult elő, hogy négy évvel a magzati őssejtek beültetése után a ritka idegrendszeri károsodásban, az immunrendszert is gyengítő ún. ataxia telangiectasiában szenvedő fiú agyában és gerincvelőjében daganatok jelentek meg.

őssejt beültetés, daganat | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Az orosz kisfiú esetét ritkának tartják a szakemberek, mert lehet, hogy eredeti betegsége is közrejátszott a daganatok kialakulásában, de óvatosságra intenek.

A Tel Aviv-i kutatók megvizsgálták a sebészi úton eltávolított és jóindulatúnak talált gerincdaganatot, és megállapították, hogy az genetikailag különbözik a fiú saját szöveteitől.

A többféle sejttípus kialakulását lehetővé tevő embrionális őssejteket kapott rágcsálóknál már előfordultak daganatok, ám a kockázatot alacsonynak tekintették a kutatók, különösen, ha beültetés előtt a sejteket differenciálták.

Az izraeli kutatók szerint nem szabad abbahagyni az őssejtterápia alkalmazását, ám ez az eset elővigyázatosságra int. Tovább kell kutatni az őssejt-biológiai hátteret és az alkalmazás biztonságos voltát, hogy a beültetést a lehető legnagyobb haszon és a lehető legkisebb kockázat mellett lehessen elvégezni.

Health Day
| őssejt beültetés, daganat
2009-02-19 21:55:47
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop