A tehenek genetikája befolyásolja a tej összetételét

A tehenek genetikai állománya jelentősen befolyásolhatja a tejük zsír- és fehérjetartalmát. Holland kutatók a tehenek genetikai változékonyságát és ennek a tej összetételére gyakorolt jelentőségét vizsgálták. Azt tapasztalták, hogy számos olyan gén van, ami hatással van a tej összetevőire.

genetika, tej összetétele, zsírtartalom, zsírtartalom | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A vizsgálat egy nagy tejgenomikai projekt része volt, ami 2004 óta zajlik. Eddigi tudásunk szerint ugyanis nem lehetetlen egy olyan tenyésztési programot kidolgozni, ami hatására emelkedik a tejben a telítetlen zsírsavak aránya, és javul a sajt minősége.

A kutatók igen jelentős különbségeket találtak az egyes állatok tejének zsírtartalma között, ezek nagy hányada genetikai hatásnak tudható be. Megtörtént az állatok DNS-ének elemzése is, hogy azonosítsák azokat a géneket, amelyek az egyes állatok közötti különbségeket meghatározhatják. A kutatók kimutatták, hogy létezik egy gén, ami a tej zsírtartalmának meghatározása mellett annak minőségi tulajdonságait is jelentősen befolyásolja.

A kutatások során a szerzők jól fel tudták használni a szarvasmarha-genomtérkép eddig ismert részleteit is. Hat olyan régiót találtak az állatok génállományában, ami szerepet játszhat a tej eltérő összetételében.

A kutatók szerint ezek az eredmények nagy segítséget jelenthetnek abban, hogy a tenyésztők célzott pároztatással tervezetten próbálják befolyásolni a tej összetételét. Az adatok szerint célzott tenyésztéssel és megfelelő táplálással a tejben a telítetlen zsírsavak arányát akár 10 %-ig is lehetne emelni.

A kutatók megállapították, hogy a tej fehérjetartalma is jelentős különbségeket mutathat. Három olyan genetikai régiót találtak, ami a tej fő fehérjéjének, a kazeinnek a változékonyságát befolyásolhatja. Ebben az esetben a táplálás szerepe viszonylag kicsi. A magas fehérjetartalom a sajtkészítés során jelentős.

A Tejgenomikai projekt öt évvel ezelőtt indult a Holland Tejtermék Szövetség kezdeményezésére. A szarvasmarhák genomikai feltérképezése során nyert adatok egyedülálló kutatásról tanúskodnak, mintegy 2000 állat génállományának jellegzetességeit fedik le.

ScienceDaily
| genetika, tej összetétele, zsírtartalom
2009-05-11 09:51:19
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop