Genetikai kapcsolat lehet az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között

Genetikai kapcsolat lehet az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között - írták amerikai kutatók a Genetics című szakfolyóiratban.

cukorbetegség, genetika, Alzheimer-kór | MTI Hírek 2012 ;9
Egy ideje ismert, hogy a cukorbetegek egy részénél nagyobb valószínűséggel jelentkezik Alzheimer-kór, ám ennek okát nem sikerült leírni. A New York-i Városi Egyetem kutatói fonalférgek génjeit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy egy már azonosított, az Alzheimer-kór kockázatát növelő génnek szerepe van az inzulin-előállítási folyamatban is.

A világszerte legalább 35 millió embert érintő, szellemi, majd testi leépüléssel járó Alzheimer-kór gyógyítására ma még nincs lehetőség. A kialakult Alzheimer-kór testi bizonyítékának az agyban kirakódott béta-amiloid fehérje plakkokat tekintik. Korábban azonosítottak már olyan, az amiloid fehérjék előállításában szerepet játszó génváltozatokat, amelyek jelenlétében nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata az embereknél.

A mostani genetikai vizsgálatokat a C. elegans nevű fonalféreg hasonló génjein végezték. A C. elegans az egyik leggyakoribb genetikai modellszervezet, amelyen gyorsan vizsgálható bizonyos - emberi betegségek hátterében is felbukkanó - gének szerepe.

Chris Li kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy a szóban forgó gén az inzulin előállításának és átalakulásának folyamataiban is szerepet kap. Ez az inzulin-útvonal számos anyagcsere-folyamatban szerepet játszik, egyebek között segít megőrizni az idegrendszer egészséges működését.

"A 2-es típusú diabétesszel élő embereknél nagyobb a demencia kockázata" - jelentette ki Li a BBC hírportáljának (www.bbc.co.uk) nyilatkozva.

Mark Johnston, a Genetics szakfolyóirat főszerkesztője "fontos felfedezésnek" minősítette a tanulmány megállapítását.

"Tudjuk, hogy kapcsolat van az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között, de mostanáig ez egyfajta rejtélynek számított" - mondta. Johnston szerint az eredmények új kapukat nyithatnak a betegség megelőzésében és kezelésében.
| genetika, Alzheimer-kór, cukorbetegség
2012-06-15 11:41:54


Honnan jöttek a filiszteusok?

A Science Advances című tudományos lapban megjelent genetikai kutatás a jénai Max Planck Intézet és az Askelón-i Leon Levy feltáró misszió szakembereinek közös munkáj...


A keleti magyarok genetikai nyomára bukkanhattak

Julianus barát keleti magyarjainak genetikai nyomára bukkanhatott az obi ugorokkal közös genetikai örökséget vizsgáló nemzetközi kutatócsoport, melyben magyar tudósok i...


Hetedíziglen

Köztudott, hogy tulajdonságaink DNS-ünkben kódoltak. Kevésbé ismert viszont, hogy a környezeti hatások, elfogyasztott gyógyszerek nyomot hagynak DNS-ünkben, ezáltal át...


Anatóliából migráltak Britanniába

A Földközi-tenger medencéjéből, a mai Görögország és Törökország vidékéről 6 ezer éve érkeztek meg a Stonehenge építőinek ősei Nagy-Britanniába - ezt állapí...


Emberi gén majomba

Az emberi intelligencia kutatása céljából az emberi agy fejlődésében szerepet játszó gént ültettek majomgenomba kínai kutatók.