Genetikai kapcsolat lehet az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között

Genetikai kapcsolat lehet az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között - írták amerikai kutatók a Genetics című szakfolyóiratban.

cukorbetegség, genetika, Alzheimer-kór | MTI Hírek 2012 ;9
Egy ideje ismert, hogy a cukorbetegek egy részénél nagyobb valószínűséggel jelentkezik Alzheimer-kór, ám ennek okát nem sikerült leírni. A New York-i Városi Egyetem kutatói fonalférgek génjeit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy egy már azonosított, az Alzheimer-kór kockázatát növelő génnek szerepe van az inzulin-előállítási folyamatban is.

A világszerte legalább 35 millió embert érintő, szellemi, majd testi leépüléssel járó Alzheimer-kór gyógyítására ma még nincs lehetőség. A kialakult Alzheimer-kór testi bizonyítékának az agyban kirakódott béta-amiloid fehérje plakkokat tekintik. Korábban azonosítottak már olyan, az amiloid fehérjék előállításában szerepet játszó génváltozatokat, amelyek jelenlétében nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata az embereknél.

A mostani genetikai vizsgálatokat a C. elegans nevű fonalféreg hasonló génjein végezték. A C. elegans az egyik leggyakoribb genetikai modellszervezet, amelyen gyorsan vizsgálható bizonyos - emberi betegségek hátterében is felbukkanó - gének szerepe.

Chris Li kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy a szóban forgó gén az inzulin előállításának és átalakulásának folyamataiban is szerepet kap. Ez az inzulin-útvonal számos anyagcsere-folyamatban szerepet játszik, egyebek között segít megőrizni az idegrendszer egészséges működését.

"A 2-es típusú diabétesszel élő embereknél nagyobb a demencia kockázata" - jelentette ki Li a BBC hírportáljának (www.bbc.co.uk) nyilatkozva.

Mark Johnston, a Genetics szakfolyóirat főszerkesztője "fontos felfedezésnek" minősítette a tanulmány megállapítását.

"Tudjuk, hogy kapcsolat van az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között, de mostanáig ez egyfajta rejtélynek számított" - mondta. Johnston szerint az eredmények új kapukat nyithatnak a betegség megelőzésében és kezelésében.
| genetika, Alzheimer-kór, cukorbetegség
2012-06-15 11:41:54


Anatóliából migráltak Britanniába

A Földközi-tenger medencéjéből, a mai Görögország és Törökország vidékéről 6 ezer éve érkeztek meg a Stonehenge építőinek ősei Nagy-Britanniába - ezt állapí...


Emberi gén majomba

Az emberi intelligencia kutatása céljából az emberi agy fejlődésében szerepet játszó gént ültettek majomgenomba kínai kutatók.


A génekben is nyomot hagy a szegénység

A génekben is nyomot hagy a szegénység a Northwest University kutatói szerint. Eredményeik megváltoztatják a génekről alkotott azon elképzelést, mely szerint azok a foga...


Mitől függ a szemöldök színe?

Elsőként azonosított a szemöldök színéért felelős kilenc gént egy nemzetközi kutatócsoport – írták egy tanulmányban, mely a Journal of Investigative Dermatology c...


Génszerkesztett majmokat klónoztak

Az alvászavarok kutatása céljából klónoztak majmokat Kínában egy olyan makákóból, amelyet génszerkesztéssel alvászavarossá tettek. Öt majom maradt életben. A cikk ...


hirdetés