Génszinten az érelmeszesedés ellen

genetika, érelmeszesedés | Népszabadság   Népszabadság
Régi vágyuk az orvosoknak, hogy a betegséget már a gyökerénél kiirtsák. Például az, hogy az érelmeszesedésnek se a következményeit gyógyítsák - mondjuk koszorúér betegséget bypass műtéttel -, hanem azt már a kialakulása előtt meggátolják. Konkrétan a zsíros-meszes érlerakódást, szaknyelven a plakkok kifejlődést kell(ene) megakadályozni.

Eddig elsősorban olyan gyógyszerek terjedtek el, amelyek a vér koleszterinszintjét csökkentve próbálták kivédeni az érelmeszesedést. Nos, az egyesült államokbeli Norcrossban székelő Atherogenics nevű biotechnológiai kutatóintézet más utakon jár. Itt olyan új szert dolgoztak ki (a kipróbálási fázisban még csak kódnevet kapott: AGI-1067), amely a bajt már a sejtek génszintjén megfogja, nevezetesen megakadályozza az érfalban a gyulladásos folyamat kialakulását. A legmodernebb elméletek és kutatások szerint ugyanis e plakkok növekedéséért elsősorban nem maga a zsírlerakódás a felelős, ha-nem az azt megelőző és megalapozó gyulladásos folyamat beindulása.Az érbelhártya sejtjeit különböző vegyi és mechanikai stresszhatások érik - előbbiek közé tartoznak például a zsíros étrend mellett a vérben felhalmozódó úgynevezett oxidánsok, az utóbbihoz a magas vérnyomás. Ezek hatására aktivizálódnak az érsejtnek azok a génjei, amely bizonyos speciális fehérjék termelődését indítják el. E fehérjéknek több fajtájuk van. Az egyik anyag a sejtfelszínhez köti a fehérvérsejteket, más fehérjék pedig vegyi hívójeleket, "szirénhangokat" kibocsátva újabb fehérvérsejteket vonzanak az érintett érbelhártya szakaszhoz. A folyamat mintegy felpörögve önmagát erősíti: az odasereglett fehérvérsejtek mélyen beágyazódnak az érfalba, ugyanakkor olyan anyagokat löknek ki, amelyek egyre több fehérvérsejtet vonzanak.

A vérben ugyanakkor más jellegű immunsejtek is keringenek, melyek magukba szívják a vérben lévő oxidált koleszterin- molekulákat. Ettől felpuffadnak, belül "habossá" válnak, habsejtté alakulnak át. E folyamat tulajdonképpen az érelmeszesedés, az ateroszklerózis legkorábbi, első fázisa. Az AGI-1067 az egész folyamatot már a génszinten leállítja. Semlegesíti ugyanis azokat a zsírszerű anyagokat, az úgynevezett lipid peroxidokat, melyek akkor halmozódnak fel a sejtekben, ha a vér például a zsírdús táplálkozás következtében bőségesen tartalmaz oxidánsokat. Így ezek a káros anyagok nem tudják aktivizálni a sejt génrendszerét.

A szer azzal a reménnyel kecsegteti az érelmeszesedés veszélyének kitett pácienseket, hogy a jövőben a veszélyeztetett betegek nem lesznek egy életen át eltiltva minden zsírban gazdag ételtől. Azt azért az amerikai kutatók sem állítják, hogy a gyógyszer szedése mellett a beteg most már fittyet hányhat minden étrendi és életmódbeli (dohányzás!) előírásnak.

Dr. Kékes Ede, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem professzora is az elkövetkezendő évek egyik nagy reményét látja az úgynevezett sejtvédő szerek kifejlesztésében. Ezek közül egyesek napjainkban már Magyarországon is forgalomba kerülnek.

| genetika, érelmeszesedés
2002-07-10 19:03:48

Web Design & Development Prowebshop