Mondd meg a lányodnak! - öröklődő betegségek

betegség, allergia, sportolás | Népszabadság   Népszabadság
Az a mondás, hogy a "családban marad", a betegségekre is érvényes. Ha gyakrabban fordult elő például szív- és keringési betegség, cukorbetegség, mellrák vagy allergia, azt mondjuk el felcseperedett lányunknak. Mindenképpen, mert nem maga a betegség, hanem a hajlam örökletes, és az esetek többségében - genetikai okokból - lányoknál gyakoribb. Meg kell hát ismerniük a családi egészségproblémákat.

Az emlőrák például nemcsak a leggyakoribb női betegség, hanem kimutathatóan nagyobb az esélyük a megbetegedésre azoknak, akiknek édesanyja, lánytestvére vagy nagynénje ebben szenvedett. Mit tehetünk a megbetegedés megelőzésére? Rendszeresen kell járni szűrővizsgálatra, hogy biztosak legyünk, és ha mégis megindul egy folyamat, időben felfedezzék.

Az allergiára való hajlamot is örökölhetjük. Ha valamelyik szülőnk vagy mindkettő allergiás, nagy a valószínűsége, hogy megkapjuk, és nem okvetlen olyan fajtáját, amilyen szüleinknek van. Megelőzésként legjobb, hogy az anya olyan sokáig, ameddig csak képes, szoptassa gyermekét, mert az anyatejben allergiát megelőző anyagok is vannak. A csontritkulásban szenvedő nők lányait megvizsgálva megállapították, hogy csontsűrűségük az átlagosnál gyengébb. A romlást kivédhetjük, ha már húszéves korban méretjük a csontsűrűséget, ezenkívül a rendszeres sportolás és a kalciumban gazdag ételek (tej és tejtermékek) fogyasztása óv.

A magas koleszterinszint és a magas vérnyomásra való hajlam szintén örökölhető. Mivel mindkettő szív- és keringési betegségekhez, rossz esetben infarktushoz vagy agyvérzéshez vezet, fontos az egészséges életvitel (ne dohányozzunk, kevés alkoholt fogyaszszunk, sokat sportoljunk és zsírszegényen étkezzünk).

Gyerekkori diabéteszben szenvedő anyák lányainak az esélye arra, hogy ők is megkapják ezt a betegséget, 1:50-hez arányú, elkerüléséhez fontos, hogy sokáig szoptassák a babákat, ügyelni kell, hogy ne hízzanak, és sokat sportoljanak.

A színtévesztést érdemes idejekorán szűrni, különösen, ha anyai ágon a férfiak színtévesztők. A nők örökítik át, de többnyire férfiak betegsége a színtévesztés, amire már a - magyar szabadalomként, a világon elsőként - színlátást korrigáló szemüveget készíttethetünk.

Cs. Sz.

| betegség, allergia, sportolás
2002-07-10 19:18:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop