A szem- és hajszín akár 800 éves emberi maradványokból is megállapítható

Az igazságügyi orvosszakértők által alkalmazott új eljárás, amellyel emberi maradványokból megállapítják az elhunytak szem- és hajszínét, több száz éves csonttöredékek esetében is hatásos - bizonyították lengyel és holland kutatók, akik tanulmányukat az Investigative Genetics című folyóiratban tették közzé.

A HIrisPlex elnevezésű DNS-vizsgálati módszert a krakkói Jagelló Egyetem és a rotterdami Erasmus Egyetem tudósai a közelmúltban fejlesztették ki az igazságügyi orvosszakértők számára. A rendszer 24 olyan DNS-polimorfizmust (természetesen előforduló genetikai variációt) elemez, amelyek meghatározzák a szemek és a haj színét - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (https://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/030113201136.htm).

A kutatók most azt vizsgálták meg, hogy mennyire hatásos a módszer régi vagy nagyon rossz állapotban lévő csont- és fogminták esetében. Mint bebizonyosodott, az eljárás akár 800 éves minták esetében is hatékony.

A módszerrel sikerült alátámasztani, hogy valóban kékszemű és szőke hajú volt Wladyslaw Sykorski (1881-1943) tábornok, egykori lengyel miniszterelnök. Mint a kutatásokat irányító Wojciech Branicki, a Jagelló Egyetem tudósa és Manfred Kayser holland professzor kifejtette, a rendszer segítségével megoldhatók történelmi viták olyan személyek esetében, akikről nem maradtak fenn színes felvételek, vagy egyéb hitelt érdemlő adatok. "Wladyslaw Sykorski repülőszerencsétlenség áldozata lett 1943-ban. A portrék, amelyeken szőkén, kékszeműen ábrázolták a néhai miniszterelnököt, sok évvel a politikus halála után készültek" - magyarázta Wojciech Branicki és Manfred Kayser.

A kutatók által vizsgált némely minta a második világháború alatt a börtönben elhunyt ismeretlen raboktól származik - ezekben az esetekben a HIrisPlex által nyert adatok kiegészítették az érintettekről szerzett egyéb DNS-jellemzőket. Az eljárás segítségével még olyan középkori mintákból is sikerült megállapítani az elhunytak szem- és hajszínét, ahol erősen roncsolódott a DNS. A legrosszabb állapotban lévő mintákból csupán azt sikerült meghatározni, hogy milyen volt az illető szeme.

A vizsgált minták között szerepeltek egy titokzatos asszony földi maradványai, akit valamikor a 12-14. században helyeztek végső nyugalomra a Krakkó közelében, Tyniecben lévő bencés apátságban. A vizsgálatok tanúsága szerint az elhunytnak barna volt a szeme, és sötétszőke vagy barna hajkoronával büszkélkedett.
| szemszín, hajszín, genetika, emberi maradvány
2013-01-14 18:10:27
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop