Az Egészségügyi Tudományos Tanács cáfolja a Versys klinikát

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) szerint "valótlan állítások fogalmazódtak meg" a sajtóban az elmúlt napokban a tanács Humán Reprodukciós Bizottsága (HRB) összetételével és az úgynevezett lombikbébi központokban végzett genetikai diagnosztika egyes szakmai és etikai kérdéseivel kapcsolatban.

A múlt héten az Origo írt arról, hogy "a fővárosi kormányhivatal V. Kerületi Népegészségügyi Intézete, azaz az illetékes ÁNTSZ határozatban tiltotta meg a budapesti Versys meddőségi klinikának, hogy egy speciális génvizsgálatot elvégezzen a hozzá forduló nőkön".

A Versys - szintén a múlt héten - úgy reagált, van működési engedélyük a speciális génvizsgálat elvégzésére. Mint írták, megalakulásuk óta a hatályos törvény és a minisztérium által kiadott szakmai protokoll is ismeri és elismeri a klinika által végzett preimplantációs, azaz beültetés előtti genetikai vizsgálatot. Ezért kapott az illetékes hatóságtól ma is érvényes működési engedélyt a klinika és a mintát elemző génlaboratórium is. A működési engedélyek bárki számára hozzáférhetőek a klinika honlapján - tették hozzá.

Mint akkor írták, az ETT HRB, amelynek tagjai között "kizárólag egy magánintézmény munkatársai foglalnak helyet a lombikprogramot végző klinikák közül", módosította szakmai álláspontját. Ezt azután tette, hogy a Versys Clinics kérelmezte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) általi finanszírozást, és azt javasolta, hogy az a-CGH módszert, amelyet a Versys Clinics alkalmaz, minősítsék kutatássá.

"Az ÁNTSZ még folyamatban lévő eljárása ennek a módosított álláspontnak a kivizsgálása tárgyában zajlik, azonban szilárd meggyőződésünk, hogy az sem jogilag, sem tudományosan nem megalapozott" - áll a klinika közleményében.

Hangsúlyozták, a mai nemzetközi tudományos szakmai álláspont az, hogy az a-CGH módszer "a legköltségkímélőbb, validált, rutinszerű eljárásra alkalmas módszer" a preimplantációs genetikai vizsgálatok közül. Az ezzel a módszerrel végzett vizsgálat - nemzetközi tudományos kontrollvizsgálatok alapján bizonyítottan - jelentős mértékben növeli a sikeres terhességek arányát és csökkenti a vetélés kockázatát. Összességében így csökkenti, illetve csökkentené a gyermeket vállalni szándékozó pár vagy az állami egészségpénztár által megfizetett sikertelen lombikprogramok számát is - írták.

Az ETT csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint valótlan a Versys klinika azon állítása, hogy reprodukciós bizottságának tagjai kizárólag a lombikprogramot végző magánklinikák munkatársaiból állna.

A tanács jelezte, a HRB-nek jelenleg 25 tagja van. A szakmai összetétel széleskörű szakmai és társadalmi képviseletet tükröz, hiszen a bizottság 18 tagja orvosi végzettségű, közülük két orvos tevékenykedik lombikbébi központban (és csak egyikük magánintézetben). Rajtuk kívül három szülész-nőgyógyász, négy genetikus, 1-1 andrológus és radiológus szakképzettségű, öt kutatóorvosként dolgozik. Az orvosi diploma mellett két tagnak jogi diplomája is van. A nem orvosok közül kutató molekuláris biológus, jogász, teológus, védőnő és az érintett páciensek érdekeit megjelenítő civil csoport képviselője is tagja a bizottságnak, amelynek három tagja akadémikus, kilencen az MTA doktorai.

"A fentiek alapján minden olyan állítás, amely azt sugallja, hogy meghatározóan egyetlen lombikbébi magáncég munkatársai alkotják a HRB-t, valótlan" - közölte a ETT.

A fentieken kívül közölték azt is, hogy a HRB számos alkalommal foglalkozott a magzati genetikai diagnosztika kérdéseivel. A bizottság ülésein, ahol a hatóság képviseletében állandó meghívottként jelen van az ÁNTSZ, a GYEMSZI és a Szakmai Kollégium illetékes tagozata, konszenzusos állásfoglalások születtek.

Közölték, hogy a bizottság preimplantációs genetikai diagnosztikára (PGD) és genetikai szűrésre (PGS) vonatkozó állásfoglalása hozzáférhető a tudományos tanács honlapján.

E dokumentum szerint "míg a PGD-t a fejlett országok a súlyos genetikai betegségek elleni stratégia fontos eszközének tartják, a PGS-sel kapcsolatban megoszlanak a vélemények". (...) Ezért az European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) állásfoglalásában egyelőre nem javasolja rutinszerű alkalmazását, az eljárást kutatási fázisban lévő eljárásnak minősíti - olvasható az ETT honlapján. A PGS szakhatósági engedélyhez kötött eljárás és kutatási projekt keretében történő alkalmazása előtt a HRB-hez kell a kérelmet benyújtani.

A Versys Clinics által alkalmazott úgynevezett a-CGH módszer alkalmazásáról pedig a tanács ismét az ESHRE állásfoglalására utal, amely egyértelműen fogalmaz: a preimplantációs a-CGH jelenlegi kísérleti stádiumban van, rutin alkalmazására sehol nincs példa.

Az ETT közleményében úgy fogalmaz, sem a HRB szakmai személyi összetételével, sem a PGD-ről és PGS-ről szóló, hatályos ETT állásfoglalással kapcsolatban nem kaptak szakmailag alátámasztott kritikát, ellenvéleményt. Ezt a szakmai véleményt a HRB szeptember 20-i ülésén megerősítették. Ez a vélemény egyértelmű és a HRB ennek szellemében foglal állást az egyes lombikbébi központok - köztük a Versys - aktuális tevékenységéről.

Mint az ETT írta, a humán reprodukciós eljárások és a genetikai lehetőségek bővülése korunk egyik legérzékenyebb tudományos-technikai és jogi, etikai területét érinti. A civilizált társadalmakban mindenhol létezik a lombikbébi központok tevékenységének szakmai, etikai és társadalmi kontrollja. Magyarországon ezt a feladatot - jogszabályokban meghatározott módon - az ETT HRB látja el.

| genetika, egészségügy, lombikbébi, meddőség
2013-09-26 15:55:07

Web Design & Development Prowebshop