Őssejt használata nélkül, bőrsejtből állítottak elő porcsejtet

Emberi bőrsejtből a porcsejtek jellegzetességeivel bíró sejtet állítottak elő a Kiotói Egyetem kutatói, ami a Plos One internetes tudományos folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint jelentősen gyorsabb módszernek bizonyult, mintha őssejtet használtak volna.

Az egyetem indukált pluripotens őssejtek (iPS) kutatásával és alkalmazásával foglalkozó központja géneket beültetve programozta át a bőrsejtet, hogy ezáltal közvetlenül egy teljesen más típusú sejtet hozzon létre.

Az eljárás segíthet a betegségek vagy sérülések következtében károsodott porcok kezelésében, mivel általa rövidebb idő alatt nyerhetők porcsejtek, mintha őssejtekre vagy a már differenciálódott sejtek visszaprogramozásával nyert indukált pluripotens őssejtekre támaszkodnának.

A kutatócsoport egy vírus segítségével az iPS növesztésénél alkalmazott C-MYC- és KLF4-gént, valamint egy harmadik, SOX9 nevű gént ültetett be újszülöttől származó bőrsejtekbe. Két hét elteltével a porcsejtek tulajdonságait magukon viselő sejtek nőttek, a sejtekből egerekbe ültetve porcszövet alakult ki - írták a tudósok, hozzátéve, hogy nem figyeltek meg daganatos elváltozást.

A transzplantációhoz szükséges sejtmennyiség előállításához két hónapra van szükség a kutatók szerint. Ez feleannyi idő az indukált pluripotens őssejtek alkalmazására támaszkodó eljáráshoz képest.

A közvetlen átprogramozásnak az iPS-technikával szembeni további előnye, hogy az előbbinél nem áll fenn az a veszély, amely az utóbbinál igen, vagyis hogy az osztódás előtti sejtek tumorrá fejlődhetnek - mutatott rá Cumaki Norijuki, a kutatócsoport tagja.

Hangsúlyozta azonban, hogy az általuk tanulmányozott módszernek is vannak hátrányai a gyakorlati alkalmazásban, többek közt az, hogy vírust használnak a gének hordozóeszközeként.
| sejtprogramozás, porcsejt létrehozás, genetika
2013-10-21 06:24:39
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop