Elkészült az első működő mesterséges kromoszóma

Elkészült az első működő mesterséges kromoszóma - közölte a sörélesztő kromoszómáját előállító nemzetközi kutatócsoport. A szintetikus molekula segítségével gyógyszereket, ételek, bioüzemanyagok nyersanyagát lehet majd létrehozni.

mesterséges kromoszóma, genetika | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Az elmúlt öt évben a tudósoknak sikerült baktériumok kromoszómáit és vírusok DNS-ét előállítani, ám ez az első tanulmány, amely teljes eukarióta kromoszóma szintetizálását jelentette be. Ez a fonalszerű struktúra hordozza a géneket minden növény és állat sejtjeiben. A kutatást a Science tudományos lap ismertette.

"Ez a legnagyobb mértékben módosított kromoszóma, amelyet valaha létrehoztunk. Mégsem ez számít mérföldkőnek, hanem az, hogy működő élesztősejtbe tudtuk beépíteni" - hangsúlyozta Jef Boeke, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának munkatársa, a kutatás vezetője.

A tökéletesen működő kromoszómát synIII-nak nevezték el, és a sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae) sejtjeibe integrálták. A szintetikus kromoszómát hordozó sejtek majdnem ugyanúgy működnek, mint a természetes sejtek, csak van néhány tulajdonságuk, amelyik természetes társaiknak nincs - magyarázta a kutató.

Azért a III. számú élesztőgomba-kromoszómát választották, mert a gomba 16 kromoszómája közül ez az egyik legrövidebb. (Az ember 23 kromoszómapárral rendelkezik.)

Hét év alatt készült a molekula, ezalatt az idő alatt 273 871 DNS-párt kötöttek össze, ami kevesebb, mint az eredeti, természetes sejtben lévő, több mint 316 ezer pár. Több mint 50 ezer módosítást végeztek a DNS-kódon, eltávolítottak csaknem 48 ezer "hulladék-DNS" párt, amelyeket szükségtelennek ítéltek a reprodukcióhoz és a növekedéshez.

Az alkalmazott technikával gyorsabban tudnak majd egyes szintetikus élesztőgombákat előállítani. Ezeket ritka gyógyszerek - köztük a maláriát gyógyító artemisin - vagy védőoltások gyártására használhatják.

| mesterséges kromoszóma, genetika
2014-03-29 04:27:59

Web Design & Development Prowebshop