Újabb eredmények az őssejtkutatásban

Kutatók felnőtt emberi bőrsejteket szomatikus sejtmag átvitellel magzati őssejtté alakították át. A kísérleti alanyok között van egy 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőbeteg, akinél a beültetett őssejteket sikerült inzulin termelésre bírni.

össejt, kutatás, DNS, cukorbetegség, macula degeneráció, Å‘ssejt | InforMed Hírek12   InforMed | Szendei, K.

A kutatók mérföldkőnek látják a lehetőséget. Szomatikus sejtmag átvitel esetén egy petesejtből eltávolítják a DNS-t és helyébe egy donor sejt DNS-ét helyezik be, mely általában egy bőrből eltávolított kötőszöveti sejtből, fibroblasztból származik. Ezután a petesejtet elektromos impulzusokkal és kémiai anyagokkal osztódásra serkentik.

Így állítható elő embrió is, de a kutatók csak őssejteket akarnak nyerni ezen a módon, melyet azután különféle működésű sejtekké alakítanak át. Később ezeket akarják majd használni nemcsak diabéteszben, hanem Parkinson kórban, májsejt transzplantációra, porcszövet pótlása esetén.

Shoukhrat Mitalipov csapata (Oregon National Primate Research Center, Beaverton) a múlt évben közölt cikket sikeres embrionális klónozásról, de nem sikerült bizonyítaniuk, hogy felnőttekből nyert sejtek is használhatók lennének a kezelésre.

Ez sikerült talán most Dong Ryul Lee és Young Gie Chung csapatának, akik a szöuli CHA egyetemen dolgoznak. Dieter Egli hasonló eredményekre jutott a NY-i Stam Cell Foundation Kutatóintézetben.

A közlés szerint a cukorbeteg nő őssejtjei béta sejtekké alakultak a stimulációk hatására. Még nem tudjuk, hogy ezek a béta sejtek a szervezetébe visszajuttatva valóban vércukorszintet szabályozó inzulint tudnak-e termelni. Az sem ismert, hogy miképpen szabályozódna az inzulintermelés. Egli a Nature-ben azt írja, hogy kísérleti állatokban a transzplantáció sikeres volt.

Sinya Yamanaka 2006-ban Kyoto-i egyetemen „egyszerű“ genetikai manipulációval pluripotens őssejtekké alakított petesejteket, amivel kikerülte az egyébként számos országban jelen levő etikai vitákat. De ez a módszer számos csapdát rejt, mert az így bevitt gének vagy transzkript faktorok rákképződést serkenthetnek. Ha be is lehetne juttatni a béta sejteket a betegbe, továbbiakban immunszupresszív kezelésben kellene részesülniük, mivel a betegséget kiváltó autoimmun folyamatokkal továbbra is számolni kell.

Masayo Takahashi és csapata (Riken Institut Kobe/Japan) nemsokára elkezdi a pluripotens őssejtek első klinikai kipróbálását a (iPS) makula degenerációban szenvedő pácienseken.

Forrás: aerzteblatt.de

Kapcsolódó rovatok:
Cukorbetegség
A retina betegségei


| őssejt, kutatás, DNS, cukorbetegség, macula degeneráció
2014-05-15 18:50:32