Új tetoválásokat fedeztek fel Ötzi, a gleccsermúmia bőrén

Új, eddig ismeretlen tetoválást fedeztek fel Ötzi, az Alpok gleccserében kiváló állapotban fennmaradt férfimúmia mellkasán a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) Múmiakutató Intézetének tudósai, amikor új, fotografikus technikával Ötzi összes tetoválását feltérképezték.

Ötzi, gleccsermúmia, tetoválás, Ötzi, gleccsermúmia | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Az új tetoválásokat szabad szemmel nagyon nehéz észrevenni, mivel a férfi bőre rengeteget sötétedett az idők folyamán. Az új technológiával a bőr mélyebb rétegeiben is jól azonosíthatók a tetoválás nyomai - ismertette a ScienceDaily tudományos portál.

Az Ötzit megtaláló turisták már a felfedezés napján, 1991. szeptember 19-én megpillantották a bőrén viselt rajzokat, azóta számos kutatás vizsgálta és katalogizálta azokat. Most Marco Samadelli, az intézet kutatója saját fejlesztésű eljárásával térképezte fel Ötzi bőrének összes ábráját, amelyeket a világ legrégebbi, dokumentált tetoválásai között tartanak számon.

Samadelli különböző szögekből, multispektrális - a spektrum különböző, az ultraibolyától az infravörösig terjedő tartományaiból adatokat rögzítő - eljárással fotózta le a múmiát. Így a bőr mély rétegeiben is nagy pontossággal megmutatkoztak a tetoválások.

A felfedezett 61 jel 0,7-4 centiméteres vonalakból állnak, többnyire kettes, hármas és négyes, párhuzamos csoportokba rendezve, két kereszt is található köztük.

A mellkas bal alsó részének eddig ismeretlen tetoválásai azért meglepőek, mert a többi vonalat nagyrészt a háta alsó részén és a lábszárán találták. A jelek elhelyezkedéséből egyes kutatók azt gyanították, valamilyen gyógykezelésre utalnak, amellyel az ízületek fájdalmát akarták enyhíteni.

A felfedezéssel most feléledt a történelem előtti idők tetoválásairól szóló vita arról, vajon terápiás, szimbolikus vagy vallási jelentősége volt a vonalaknak.

ScienceDaily

| Ötzi, gleccsermúmia, tetoválás
2015-01-29 22:57:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop