Bevándorlók

Az amerikai kontinens az általánosan elfogadott elmélettől eltérően nem egy, hanem két hullámban népesülhetett be, sok évezreddel ezelőtt érkezett egy rejtélyes népcsoport, amelynek DNS-lenyomatát Brazíliában, az Amazonas-medence őslakos indiánjainak genetikai mintázatában fedezték fel amerikai és dán kutatók.

DNS, népcsoport, benépesülés, Amerika | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A vizsgálatok eredményeiről a Nature online kiadásában, valamint a Science-ben jelent meg egy-egy tanulmány.

Észak- és Dél-Amerika volt az utolsó kontinens, amelyet benépesített az ember. A korábbi DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy az első telepesek körülbelül 15 ezer évvel ezelőtt a Szibériát Észak-Amerikával összekötő földnyelven érkeztek, majd fokozatosan meghódították az Újvilágot. Genetikai örökségük kimutatható az amerikai bennszülött népesség, az indiánok DNS-ben, akik rokonságot mutatnak a modern kori kelet-ázsiaiakkal.

Amerikai kutatók viszont az Amazonas-medencében két olyan csoportot is találtak, amelynek eltérő eredetű gyökerei vannak. David Reich, a Harvard Egyetem kutatója hangsúlyozta, hogy az úgynevezett Y populációhoz sorolt indiánok olyan, Ázsiából már eltűnt népességtől származnak, amelynek DNS-töredékei megtalálhatók a jelenkori ausztráliaiak és új-guineaiak genomjában.

Az amerikai genetikus szerint egyelőre nem világos, hogy mikor érkeztek az Újvilágba az Y populáció ősei. Az viszont biztos, hogy sok évezreddel ezelőtt népesítették be az Amazóniát és őket kell tartani a második alapító csoportnak.

"A Nature által közölt tanulmány szolgáltatja az első szilárd bizonyítékokat arra, hogy az amerikai bennszülött népesség egyes csoportjai a második bevándorlási hullámtól származnak" - hangsúlyozta Deborah Bolnick, a Texasi Egyetem docense, aki nem vett részt a kutatásokban.

A második bevándorlási hullám genetikai lenyomatát kimutatták a koppenhágai Dán Természettudományi Múzeum kutatói is, akik a Science-ben teszik közzé eredményeiket. Adataik szerint a betelepülők genetikai öröksége nem csak az Amazonas-medence csoportjainál, hanem Alaszkában, az aleutok körében is kimutatható. A dán tudósok ugyanakkor úgy vélik, hogy ezek a telepesek jóval az első bevándorlók után, mindössze 9000 éve érkeztek az amerikai kontinensre.

| DNS, népcsoport, benépesülés, Amerika
2015-07-23 15:05:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop