Azonos genetikai minták macskáknál és embereknél

Bár úgy tűnik, a macskáknak és az embereknek nincs sok közös vonásuk, genetikailag mégis sok hasonlóság van köztük.

macska, kromoszóma, gen, genetika, ember | The New York Times Health News Service   Medincorp | Candon, P.

Új kutatások azt igazolják, hogy a macskák és az emberek nemi kromoszómáinak igen hasonló mintája van, bár fejlődéstanilag a két faj mintegy 90 millió évvel ezelőtt vált külön. Ha ezeket a macskák és emberek között fennálló genetikai hasonlóságokat jobban megértjük, közelebb kerülhetünk a mindkét fajnál előforduló hasonló betegségek " pl. a vesebetegség egyes formáinak " megértéséhez is.

A macskák segítségünkre lehetnek a HIV/AIDS tanulmányozásában is, mert fertőződhetnek az ún. macska-immunhiányt okozó vírussal, amely nagymértékben hasonlít a HIV-vírushoz. Ez a FIV-nek nevezett betegség macskáknál AIDS-szerű tüneteket okoz.

William Murphy, a Frederick Cancer Research and Development Center mellett működő Laboratory of Genomic Diversity kutatója által vezetett csoport megvizsgálta a macskák, egerek és emberek X és Y kromoszómáinak DNS-szekvenciáit. Mindegyik fajnál 25 DNS-szekvenciát vizsgáltak meg, 19 génnel az X kromoszómán és 8 DNS-szekvenciát az Y kromoszómán.

A cikk a Genome Research című folyóirat (https://www.genome.org) decemberi számában jelent meg.

"Míg az köztudott egy sor különböző emlősfaj korábbi tanulmányozásából, hogy a X kromoszómán levő gének ugyanazok, soha sem volt világos a kutatók számára, hogy maga a kromoszóma ugyanazt a lineáris sorrendet követi-e vagy sokat változott " mondta Murphy. " Ez volt az első felfedezés, amely arra utal, hogy a vizsgált géneknél a macska és az ember között ugyanaz volt a sorrend.

Ezzel ellentétben az egér nemi kromoszómáján a génminta eltért a másik kettőtől. Murphy szerint a gének az eddig tanulmányozott más emlősfajoknál is össze vannak keverve. A emberek és a macskafélék nemi kromoszómái közti hasonlóság miatt a macska hasznos lehet az emberi szexuális diszfunkciók állati modellezésében.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az Y kromoszóma hasonló, ám nem azonos az embernél és a macskánál. Mindezeken túl azt is felfedezték, hogy az Y kromoszóma egy három génből álló szakasza mindhárom vizsgált fajnál azonos. Ez arra utal, hogy ezek a gének irányíthatják a hím reprodukciós funkciókat, mint pl. a spermatermelés, írják a szerzők.

"Mindeddig azt hittük, hogy maga az Y kromoszóma is jelentős mértékben átrendeződött" " mondta Murphy. Kifejtette, hogy a floridai párduc, a csita és más macskafélék igen rossz minőségű spermával rendelkeznek. Ezek miatt a reprodukciós problémák miatt, és mert genetikailag valószínűleg sok hasonlósággal bírnak az emberrel, "ezek a fajok hasznosan modellezhetik a meddőséget" " tette hozzá Murphy.

A kutatócsoport a jövőben a macska összes génjének térképét ki akarja egészíteni és azt reméli, hogy "sikerül ezzel felfedni az öröklött betegségek genetikai hátterét mind macskáknál, mind embereknél."

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| macska, kromoszóma, gén, genetika, ember
2002-07-31 16:59:54
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop