Mély törésvonal az emberi géntérképen

Hétfőn az emberi génállomány feltérképezéséért folytatott verseny rivális felei összejönnek Washingtonban, a kölcsönös udvariasság és jó modor eme ritka pillanatában, hogy bejelentsék, befejeződött az összes emberi gén "durva vázlatos" térképe. Óriási tudományos eredmény ez, amely új korszakot nyithat az orvostudományban és az emberi élet jobb megértésében.

gen, genetika, ember, Celera Genomics, Humán Genom, web, internet, honlap | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.; Mishra, M.

De a mosolyok, kézfogások és magasröptű beszédek mögött mély szakadák tátong.

Mindkét kezdeményezés, a szövetségi kormány nagyszabású Humán Genom Projektje, és az agresszív biotechniaki cég, a Celera Genomics Inc. is a Science című folyóiratban, a  tudományos kutatásnak ebben a meghatározó orgánumában akarja publikálni munkáját.

Ám az újság szerkesztői kikötötték, hogy nem engedik a Celerát publikálni, csak ha a cég beleegyezik abba, hogy adatait az ingyenes kormányzati honlapon, a GenBank-on is közzétegye, ahol a Humán Genom Projekt összes eddigi adata már hozzáférhető.

A Wall Street kedvencei közé tartozó Celera, amely egyesek szemében a génkutatásból szédítő iramú versenyfutást csinált, ragaszkodik ahhoz, hogy adatait a magán-weblapján tartsa. A nyers adatok ingyenesek lennének a kutatóknak, de lehetővé tennék a Celera számára, hogy a potenciális vevőket odavonzza, akik hajlandóak lennének fizetni a komplett génkód különféle előrecsomagolt egységeiért. A Celera azt reméli, hogy egy nap majd az interneten árulhatja a személyre szabott genetikai tesztjeit.

A Celerát az is aggasztja, hogy ha az adatok rámennek a GenBank-ra, a vetélytársak letöltik és eladják, megfosztva a céget a többszáz millió dolláros beruházásai után a nyereségétől.

Bár a jelentések szerint a  két fél fegyveszünetet kötött, hogy hétfőn közösen jelenhessenek meg, a publikálást illető nézeteltérések még nem oldódtak meg.

"Nem jutottak egyezségre a Science-ben való publikálás kérdésében" - mondta egy, a színfalak mögött folyó küzdelemmel ismerős tudós.

A fegyverszünet oka az volt, hogy a Genom Projekt méltóságát valamiképpen helyreállítsák. A programot 13 évvel ezelőtt kezdeményezte a szövetségi kormány. A Celera nem egész két évvel ezelőtt kapcsolódott be a projektbe.

Az együttműködésre tett kísérletek mindeddig csődöt mondtak, mert minden találkozó kisstílű veszekedéssel és egymásra mutogatással végződött. Akkora volt már a vetélkedés, hogy mindkét oldalon voltak tudósok, akik aggódtak, mondván, a közönség azt látja, "a géntérkép forradalma olyan emberekre van bízva, akik még csak a nyilvánosság előtt sem képesek emberi módon viselkedni", mondja egy neve elhallgatását kérő tudós.

A konfliktus fő forrása, hogy a Celera elszánta magát, visszatartja a génszakasz adatait a közönség elől, hogy előfizetőinek el tudja adni az adatokat.

Ez nagy dilemma elé állította a Celera főnökét, a volt kormányszolgálatban álló tudóst, Craig Ventert: vagy elfogadja a Science feltételeit és tudományos legitimációt kap, de talán megsérti a cége érdekeit, vagy lemond a publikálásról és megkockáztatja, hogy ezzel elesik a tudományos halhatatlanságtól, sőt, az esetleges Nobel-díjtól is.

Donald Kennedy, a Science szerkesztője így fogalmaztott az elmúlt kedden. "Nem vagyok aktív tárgyaló fél ez ügyben. Nagyon reméljük, hogy a felek meggyezésre tudnak jutni az adatok publikálását illetően."

A Humán Genom Projekt befejezésének eredeti dátuma 2005 volt. Amikor a Celera bejelentette, hogy versenybe száll a szövetségi vállalkozással, ez az eredeti menetrend legalább két évvel lerövidült. Az elmúlt év januárjában a Celera bejelentette, hogy a genom 90 százalékát sikerült dekódolnia.

A kormányzati tudósok rámutatnak arra, hogy a Celera eredményeinek negy része a GenBank-ból eredő nyilvános adatokon alapszik, míg a Genome Project-nek nincs hozzáférése a Celera eredményeihez.

A Celera ismételt felhívásra sem kommentálta az eseményeket, de megismételték az aggódó pénzembereknek, hogy nem adják be a derekukat és nem bocsátják az adatokat a GenBank rendekezésére.

"Egyértelművé tették, hogy az adatokat a Celera honlapján kívánják hozzáférhetővé tenni - mondja Winton G. Gibbons, a chicagói Blair & Co. elemzője, aki beszélt a Celera tisztviselőivel. - A cég a kezében akarja tartani az intellektuális vagyona fölötti rendelkezést jogát."

Már öt nagy gyógyszergyár fizetett Venter cégének a genome előfizetésért. Üzleti szempontól azonban nagy problémát jelent a Humán Genom Projekt egyre nagyobb erőfeszítése.

 "Az ő rendeléseik öt hónapra szólnak. Az alatt kell eladniuk az adatbázisukat, mert 2001-re rohamosan veszíteni fog az értékéből" - mondja egy a kormányzati programban dolgozó tudós.

Megjelent: The Boston Globe

| gén, genetika, ember, Celera Genomics, Humán Genom, web, internet, honlap
2002-07-31 17:24:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop