Miért fontosak a genommal kapcsolatos újsághírek?

SAN FRANCISCO, USA - Hétfőn Washingtonban két tudóscsapat fog ott állni a rivaldafényben, hogy bejelentsék, befejezték a humán genom olvasását, a világ nagyjából tudomást szerezhet arról a genetikai kódról, amely az emberi egészség és betegság minden aspektusát befolyásolja.

Humán Genom, Herceptin, biotechnika, gen, genetika | The New York Times Health News Service   Medincorp | Abate, T.

A szalagcímek hírül adják, hogy ez az új tudás a betegségek jobb kezelését eredményezi majd, újfajta teszteket lehet csinálni a kór diagnosztizálására és egy sor más áttöréssel meg lehet hosszabbítani az ember életét.

A Humán Genom Projekt és a rockville-i Celera Genomics kutatóinak hétfői közös bejelentése azonban nem egy korszak kezdetét jelenti, hanem emlékeztet arra, milyen messzire jutottunk abban az érában, amit talán a legjobban génkoszaknak lehetne nevezni.

A biotechnikai cégek már 15 éve készítenek génalapú gyógyszereket. Ma az inzulin emberi génből készül, holott a génkorszak előtt még sertésekből vonták ki. Nem olyan régen a betegségek genetikai alapjáról való tudás olyan gyógyszereket eredményezett, mint a Herceptin, amely a mellrákot okozó egy bizonyos gént támad meg célirányosan.

Így már egy ideje rajta járunk azon az úton, hogy jobban megértsük a géneket és ennek a tudásnak a birtokában újfajta gyógyszereket fedezzünk fel. A mai bejelentés valódi jelentősége az, hogy az orvostudomány, amely eddig egy A-modelben zötykölődött, most egy Mustangban érezheti magát.

A lényeges az, hogyan értünk el ezekhez a felfedezésekhez.

Az elmúlt két évtizedben a kormány, az ipar és a bürokrácia minden erejének összefogásából kiépült egy biotechnikai komplexum. Tudatosan ötvöztük a tudományos kutatást és a kormányfinanszírozást, hogy kihívjuk a tőkét és a Wall Street-i pénzvilágot. A gépek és a technikák nagy része, amelyek ma a címlapokon szerepelnek, 5 évvel ezelőtt gyakorlatilag még csak nem is léteztek. És az egész nem valami hirtelen jött agyszülemény. Fáradságos munkával jutottunk el oda, ahol ma tartunk.

A genetika az egyik leghatásosabb fegyver, amit az emberiség valaha is létrehozott. Most megvan már az erőnk ahhoz, hogy betörjünk magának az életnek a szoftwerjébe. De a tűz feltalálása óta minden emberi felfedezést egyaránt lehetett jóra és rosszra is használni. Ugyanez áll az egyre növekvő genetikai tudásanyagra is.

Az atomhasadás volt az utolsó olyan lépés, amely valóban megváltoztatta a világot. Az atomkorszak a rettegésnek a korát hozta magával, azt éreztük, hogy olyan erő birtokába jutottuk, amelyet nem vagyunk képesek irányítani, és amely elpusztíthat bennünket.

Most az a faj, amely képes volt kettéhasítani az atomot, feltörte a genetikai kódrendszert is. És amikor a technika eredményeit éltetjük, reméjük, lesz kellő  bölcsességünk az alkalmazásukhoz is.

Megjelent: The San Francisco Chronicle

| humán genom, Herceptin, biotechnika, gén, genetika
2002-07-31 17:25:32
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop