Közeledünk az ember klónozása felé?

Furcsa, szinte valószerűtlen úttörők, szinte a világon mindenütt helytelenítik, amit tesznek de ők mégis a világ legmerészebb tudományos kísérleteit akarják elvégezni. Az egyik egy vallási szekta, amelynek tagjai ufókban és földönkívüliekben hisznek, és amelynek a vezetői azt állítják, nemsokára klónozni fogják egy nemrégiben elhunyt gyerek sejtjeit. A másik egy különc fizikus, aki 1998-ban azzal sokkolta a világot, hogy bejelentette, ingatlant vesz Japánban, hogy klónozás céljára laboratóriumot építsen fel.

klónozás, ember klónozása, emberi klónozás, gen, genetika, Humán Genom, emberi genom | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

Három évvel azután, hogy a világ megismerte Dollyt, a klónozott bárányt, amennyire tudható, senki sem merte még megtenni a sokszor megjósolt, ám mégis rettegett lépést, hogy egy híres sportolót vagy diktátort klónozzon, de még egy szeretett háziállat klónozásáról sem hallottunk. Semmi sikert nem hozott eddig az a texasi kísérlet, melynek során valakinek a Missy nevű kedvenc border collie kutyáját akarják klónozni eddig 2,3 millió dolláros költséggel.

Ám ez nem azért van, mert nem próbálkoznak. A tudományos berkeken messze kívül eső csoportok és egyének egy pillanatig sem titkolják, hogy embert akarnak klónozni. A vallási szekta Clonaid nevű programja azt állítja, hogy már megvannak az első fizető kliensei, egy meghalt kisgyerek szülei fizetnének a klónozásáért.

Mind a tudósok, mind az etikusok szerint nagyobb aggodalomra adnak okot azok az embert klónozó projektek, amelyek esetleg a nyilvánosság kizárásával folynak.

És miközben nagy a lelkesedés az iránt, hogy humán embriót klónozzanak a szervezet kijavítását szolgáló, sokoldalú őssejtek nyerése céljából, egyesek amiatt aggódnak, hogy már minden készen áll a tudósok számára ahhoz, hogy megkerülve a társadalmi és jogi korlátokat, ne csak embriósejteket, hanem egész emberi lényeket is klónozzanak.

"Szerintem egyértelmű, hogy kiépülőben van a híd a kónozás egyik fajtájától a másikig - jelentette ki Peter Garretts, a MATCH nevű brit klónozás-ellenes csoport szóvivője. - Azt hiszem, elkerülhetetlen az ember klónozása" - mondja, és ezt a véleményt a legtöbb tudós is osztja.

A MATCH aggodalmának az adott újabb löketet, hogy egy brit tanácsadó testület nemrégiben kérte, engedjék a tudósoknak a humán embrió klónozását, hogy embrió őssejteket lehetssen nyerni, amelyekből bármilyen szövet illetve szerv fejleszthető.

A tanácsadó testület egyértelműen leszögezte, hogy ezeket a klónozott embriókat csupán 14 napi lehet tárolni, és az őssejtek eltávolítása után megsemmisítésre kerülnek. A MATCH és más ellenzők is attól tartanak, hogy egyes etikátlan tudósok egy ilyen embriót esetleg beültetnek egy nő méhébe, ahol magzattá fejlődhet.

Dr. Liam Donaldson, Nagy-Britannia tiszti főorvosa nemrégiben a következőket nyilatkozta a London Observernek. "Nem egész emberek klónozásáról beszélünk, hiszen az rettenetes, és nem is legális. És nem is arról van szó, hogy ott ülnénk a laboratóiumban, és néznénk, ahogy nőnek a karok és a lábak."

Ráadásul a brit meddőségi ágazatot a kormány olyan szigorúan szabályozta - sokkal szigorúbban, mint amerikai megfelelőjét -, hogy a létrehozott embriók terhesség kezdeményezésére való felhasználása valószínűleg lelepleződne, mondják a kutatók.

De ha valakit nagyon izgat az emberi klónozás lehetősége, van azért min aggodalmaskodnia.

Bár a pápa az elmúlt héten elítélte a klónozást és az embriókutatást, az ufó-orientált vallási csoport, a raeliánusok, kijelentették, hogy Clonaid nevű programjuk során a közeljövőben genetikai másolatot fognak készíteni egy meghalt gyerekről, akinek a szülei hajlandók fizetni a kísérletért.

Az 1997-ben alakult Clonaid a csoportnak azon a hitén alapszik, hogy a földi életet DNS-manipuláció útján teremtette egy humán földönkívüli faj. Hitük szerint maga Jézus is klónozás útján jött a világra.

"Nem hiszem, hogy az eljárás 500 ezer dollárnál többe kerülne, mondta egy telefoninterjúban a Clonaid tudományos igazgatója, Brigitte Boisselier.

Arra a hivatkozásra, hogy a klónozás jelenlegi módszereinél igen nagy a sikertelenségi arány, és hogy sok klónozott állat születési rendellenességgel jött a világra, Brigitte Boisselier a következőket mondta: "Nagyon óvatosnak kell lenni. Mi olyan DNS-transzfert fejlesztettünk ki, ami nem okoz károsodást."

A klónozást kérő ismeretlen házaspár a következőket nyilatkozta: "Tudjuk, hogy ezáltal nem kapjuk vissza a gyermekünket, de a DNS-ének esélyt akarunk adni, hogy genetikusan azonos gyermekké fejlődhessen."

A Clonaid számára egy négy tudósból álló csoport dolgozik, de még mindig keres vagy egy már meglevő laboratóriumot vagy egy helyet, ahol építhet egyet, egy olyan országban, ahol még nem tilos a klónozás. Azonban egyre nehezebb lesz találni ilyen országot.

Az idén Japán is elmozdult a klónozás betiltását megfogalmazó törvény megalkotása felé, mert be kell foldoznia a jelenlegi szabályozásban meglevő lyukat. A hiányosságra akkor derült fény, amikor Richard Seed chicagói fizikus 1998-ban bejelentette, hogy telket kíván vásárolni Japánban, ahol klónozás céljára laboratóriumot építhet.

A három harvardi diplomával rendelkező Seed ugyan nem folytatott ilyen irányú tanulmányokat, de talán ő a legmegrögzöttebb jövőbeli klónozó. Dolly bárány születése után nem egy alkalommal okozott már nagy felfordulást tudományos és jogi berkekben azzal a bejelentésével, hogy embert fog klónozni, többek közt saját magát és a feleségét is.

Az soha nem derült ki, hogy Seed képes-e erre alkalmas tudósokat és a megfelelő pénzösszeget előteremteni, de bejelentései arra kényszerítették a tudományos világot és a törvényhozókat, hogy szembesüljenek a humán klónozás lehetőségével.

A múlt héten olyan hírek terjedtek el, hogy csődöt mondtak Seed japán vállalkozásai, és otthonában nem veszi fel a telefonokat.

A klónozás leghitelesebb támogatója talán egy olasz meddőségkutató, dr. Severino Antinori, egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinika igazgatója, aki azt állítja, hogy legitim meddőségi kezeléseket alkalmaz.

Az elmúlt héten egy római telefoninterjúban dr. Antinori azt közölte, hogy kellő tapasztalata van mind az emberi mind az állati reprodukció terén, és olyan férfiaknak kívánja felajánlani a klónozást, akiknek nincsen spermájuk, de biológiai gyermeket szeretnének. Olaszországban azonban jogilag tiltják az ember klónozását.

"Nagyon meglep, hogy az emberek általában nemet mondanak erre - jelentette ki dr. Antinori, aki elmondta, hogy a szeptemberben Budapesten megrendezésre kerülő meddőségi konferencián szakemberekkel kíván tárgyalni a témában.

A normális reprodukciótól elérően a klónozás csak egy személy genetikai állományát örökíti, nem kettőét. Dolly, aki a skóciai Roslin Institute-ban született 1996-ban, volt az első emlős, amelyet egy felnőtt testsejtjéből klónoztak.

A klónozásnak ennél a típusánál az állat genetikai állományát - az egész DNS-szakasz egyetlen sejtmagban - egy női egyed petesejtjébe ültetik, amelyből minden DNS-t eltávolítottak.

A Dollyt előállító kísérlet során kiderült, hogy valami szinte csodaszerű történik, amikor egy felnőtt sejtet sikeresen klónoznak: a donor sejtmagja "átprogramozódik", úgy, hogy képes lesz szinte a semmiből egy teljesen új egyedet létrehozni. A sejtmag valahogy megint megfiatalodik, nem az lesz a genetikai kora, mint a donor állaté, olyan az egész, mintha újra felhúznánk egy órát. Minden génjében aktív sejtmaggá lesz, amely képes teljes egyeddé fejlődni

Dolly sikeres klónozása oda vezetett, hogy borjakkal, egerekkel és nemrégiben disznókkal is kísérleteztek. Majmot mindeddig még nem klónoztak, nem tudunk kutyáról vagy macskáról sem.

Dolly megérkezését követően nem sokkal Clinton elnök rendeletben tiltotta be a szövetségi pénzeken való humán klónozást. A szövetségi törvényjavaslat azonban nem ment át, elsősorban azért, mert a tudósok aggódtak, hogy kerékkötője lesz a legitim kutatásoknak.

Azóta négy állam fogadta el a klónozást tiltó törvényt: Rhode Island, Michigan, California és Louisiana.

"Valójában a klónozás elleni általános tiltakozás az, ami meggátolja a tudósokat, hogy ezzel a dologgal foglalkozzanak" - jelentette ki Lori Andrews, a Chicago-Kent College of Law mellett működő Institute for Sceince, Law and Technology igazgatója.

Az igazat megvallva egyetlen tudós, politikus vagy etikus sem tud semmi jót mondani az emberek klónozását illetően.

George Annas, a Boston University egészségügyi orvostan professzora azzal érvelt, hogy egy létező emberi lény klónozása "másolás, nem szaporítás". Fenyegeti az ember egyediségét, mondta, és leértékeli az emberi életet, mert a klón annyira hasonlítana az eredeti személyre, hogy állandóan annak visszhangja lenne.

Egy meddő párokat képviselő kaliforniai ügyvéd azonban azzal érvel, hogy a klónozás betiltása beavatkozás a szaporodáshoz való alkotmányos jogba.

Mark Eibert tagadja azt, hogy a klónok csupán másolatok lennének, rámutatva, hogy az egypetéjű ikreknek megdöbbentő egyéniségük van, bár genetikailag azonosak. Ez azért van, mert a környezet és a tanulás is alakítja az ember személyiségét.

Eibert azt kérdezte meg egy kaliforniai bizottságtól, végül is ki dönti el, hogy egy meddő párnak lehet-e klónozás révén utódja: az egyén, vagy a kormány?

Az ügyvédeken kívül vannak olyanok, akiket vonz a lehetőség, nem is annyira azért, hogy egy következő Michael Jordant állítsanak elő, hanem inkább érzelmi szükségletek kielégítésére.

"Nagy az érdeklődés a klónozás iránt az egyedülálló nők körében, akik nem találtak partnert vagy nem találták meg a megfelelő partnert, és mégis szeretnének egy olyan gyermeket, aki biológiailag a rokonuk" - mondja dr. David Jeefe, a Providence-i New England Medical Center and Women and Infant’s Hospital meddőségkutató osztályának igazgatója. Mivel nincsen biztos humán klónozási módszer, sok nő kétségbeesetten szeretne olyan embriót, amelyet mesterséges megtermékenyítésre váró párok számára hoztak létre, de fagyasztva tárolnak.

Az orvos-etikusok érvelnek az emberi klónozás előnyeiről és morális vetületéről, a szakemberek azon vitatkoznak, valóban van-e érdeklődés az emberi klónozás iránt, de jelenleg ez mind csak üres beszéd, mondja dr. Keefe és több szakember. Hogy miért? Mert a kudarcnak és a rendellenességeknek túlságosan nagy a kockázata, amint ez az állatkísérletekből ki is derült.

"Semmit sem tudunk az emberi klónozás biztonságáról" - jelentette ki dr. Keefe. A klónozott állatok túlméretezett szervekkel és különféle rendellenességekkel jöttek a világra, és vita van arról is, nem öregszenek-e idő előtt a klónozott egyedek. Mert elképzelhető, hogy egy klónozott gyerek 5 éves korában Alzheimer-kóros vagy rákos lesz és öregkori tüneteket mutat.

"Mutassanak nekem egyetlen egy szülőt, aki vállalná a klónozás kockázatát -, mondta dr. Keefe. - Az ember a legrosszabbat veszi számításba, mert a gyerek túlságosan becses holmi."

Megjelent: The Boston Globe

| klónozás, ember klónozása, emberi klónozás, gén, genetika, humán genom, emberi genom
2002-07-31 17:37:07
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop