Egy tanulmány szerint majdnem minden európai mindössze 10 embertől származik

genetika, öröklés, férfi, Euurópa | The New York Times Health News Service   Medincorp | Connor, S.

Majdnem minden európai ember a sok ezer évvel ezelőtt élt 10 ős egyikétől származik. A mai európaiakat vizsgáló tanulmány felfedezése végső csapást mér azokra a nézetekre, melyek szerint az európai nemzeti különbségeknek genetikai alapjuk lenne.

A tanulmány részletesen elemezte 1007 férfi hímnemű, Y kromoszómáján található mutációkat, és arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak 95 százalékát 10 külön vonalra lehet visszavezetni.

A Science című folyóiratban megjelent tanulmány megvilágítja az európai őstörténet egyik legnagyobb talányát is, hogy vajon a Közép-Keletről mintegy 10 ezer évvel ezelőtt bevándorló neolitikus földművelők a helyébe léptek vagy keveredtek a vadászó-gyűjtögető paleolitikus közösségnek, amely akkoriban már jó ideje Európában élt.

A mai európaiak több mint 80 százaléka a 250-400 ezer évvel ezelőtt élt paleolitikus ősöktől örökölte Y kromoszómáját. A többi az Y kromoszómát újabban élt neolitikus földművesektől örökölte, akik valószínűleg keletről érkezve keveredtek a már itt élő vadászó-gyűjtögetőkkel.

Colin Renfrew, a Cambridge University jeles régésze szerint az eredmények megmutatták, milyen fontos szerepe van a modern genetikának abban, hogy megértsük az emberi történelem folyamára hatást gyakorló eseményeket. "Az átmenet [a mezőgazdálkodásra] alapvető következményekkel járt: falusi települések, új hiedelemvilág, eltérő társadalmi rendszer - mondja Renfrew professzor. - Viselkedésbeli forradalom zajlott le." A tanulmányt közösen készítették genetikusok és régészek.

Megjelent: The Independent, London

| genetika, öröklés, férfi, Euurópa
2002-07-31 17:44:11
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop