Új teszt a sérült embriók szűrésére

Nagy-Britanniában fontolgatják annak az új genetikai tesztsorozatnak a bevezetését, amely lehetővé tenné a szülők számára, hogy csak az egészséges magzataikat tartsák meg.

embrió, genetika, teszt, terhesség | The New York Times Health News Service   Medincorp | Woolf, M.

A meddőségi kezelésben részt vevő szülők számára elérhető tesztekkel az orvos még az anyaméhbe való beültetés előtt ki tudja szűrni az olyan betegségeket, mint pl. a Down-szindróma.

Az új genetikai szűréssel a szülők a nagy valószínűséggel elvetélésre kerülő embriókat is kiszűrhetik, így a mesterséges megtermékenyítésnél nagyobb volna a sikeres beavatkozások aránya.

Az orvosok szerint az ilyen genetikai tesztek engedélyezése Nagy-Britanniában csökkentené a vetélések kockázatát, mert az abnormális számú kromoszómával rendelkező embrióknál nagyobb a spontán abortusz kockázata.

Ki lehetne szűrni például az Edwards-szindrómát is, amely mentális és fizikai sérüléssel, valamint a korai csecsemőhalállal jár.

Felmerül azonban az attól való félelem is, hogy a nem teljesen tökéletes kromoszomális összetételű embriókat is elvetélik.

"Ez vezethet a designer-babák gyakorlatához. A tesztelésnek ez a módja azt mondja ki, ha rejtve is, hogy a genetikai rendellenességgel született embereknek kevesebb joguk van az élethez." A Nagy-Britanniában eddig még be nem vezetett aneuploid beültetés előtti szűrővizsgálattal a kromoszómákon levő DNS-rendellenességek is ellenőrizhetők.

Jelenleg az országban a beültetés előtti genetikai diagnózis olyan örökletes betegségekre vonatkozik, mint pl. a cisztikus fibrózis.

Megjelent: The Independent, London

| embrió, genetika, teszt, terhesség
2002-07-31 17:52:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop