Regeneráló gént klónoztak

SAN FRANCISCO, USA - Egy régóta ismert, az emberi sejtek korlátlan reprodukálódását elősegítő gén klónozása előremozdíthatja a rák és egyes korfüggő betegségek elleni küzdelmet. Bár a konkrét eredményekre még éveket kell várni, a tudósok remélik, hogy az új gén felfedezését új módszerekre lehet majd használni a rák ellen, amelyben a szövetek növekedés nem áll le, vagy öregkori betegségek ellen, amelyben a sejtosztódás elkerülhetetlenül lelassul, majd megáll, ahogyan a halál közeleg.

sejt, telomeráz, osztódás, regeneráló, gen, öregedés, klón, klónozás, transzkriptáz, enzim, rák, daganat, tumor, növekedése | The New York Times Health News Service   Medincorp | Petit, C.

A kutatók elmondták, hogy akkor lettek igazán izgatottak, amikor bebizonyosodott, hogy a gén a rákok legalább 90 százalékánál aktív. Mindezek mellett egyes szakértők már azt tervezgetik, hogy miként lehetne az emberi szövetek elöregedésének óráját visszaforgatni, és az embert, vagy legalábbis egyes részeit megfiatalítani.

Két, egymástól függetlenül dolgozó kutatócsoport - mindkettő élén Nobel-díjasokkal - más-más folyóiratokban közölte ezt a meglepő eredményt. Mindkét csoport megtalálta ugyanis az utolsó elemet a telomeráz nevű enzim teljes megismeréséhez. A tudomány körülbelül 10 éve ismeri a telomerázt, amelynek segítségével a sejtek képesek minden egyes generációban megújulva korlátlanul osztódni.

A telomeráz enzimnek eddig már sikerült az alkotóelemeit azonosítani. Az új felfedezés viszont kiderítette az enzim biológiai szabályozóját - azt az anyagot, amely meghatározza, hogy az enzim aktív legyen, vagy sem. A munka során a kutatók az élő sejtek működésének legbelsőbb világát vizsgálták, és olyan molekuláris folyamatokkal foglalkoztak, amelyek az élet keletkezése óta fennállnak.

A telomeráz-gének számtalan változatát megtalálták különféle állatokban, az élesztőgombától az amőbákon keresztül az emberig, amelyek évmilliókon át külön utakon fejlődtek. Hat hónappal ezelőtt egy gomba génjének felfedezése volt mindkét csoport számára a kulcs az emberi génverzió azonosításához.

A Colorado Egyetem Nobel-díjas biokémikusa, Thomas Cech vezeti az egyik csoportot. Elmondása szerint ezek a gének 3,9 milliárd éve, az első eukarióták óta irányítják a sejtek növekedését, elhasználódását és halálát. Az eukarióták nagy családjába tartoznak a maggal rendelkező sejtekből álló élőlények, így az összes állatfaj, növény és az algák. Cech szerint "a telomeráz a nemzedékeken át fennmaradt molekuláris fosszília." A csoport a Science folyóiratban adta közre kutatásai eredményét.

A másik csoportot a szintén Nobel-díjas biológus Robert Weinberg irányítja a cambridge-i Whitehead Intézetben, főbb munkatársai Matthew Meyerson és Christopher Counter. Munkájukról a Cell folyóiratban számoltak be.

A legtöbb sejt, így az emberi és legtöbb állati szívizom, tüdőszövet, izomszövet és agy sejtjei egy meghatározott számban osztódnak, majd szaporodásuk megáll. Az öregedésnek ugyan sokféle oka van, de ez a belső óra a legfőbb oka annak, hogy életünk egyszer véget ér. Ezek a sejtek génjeiket hosszú DNS-láncokban, a kromoszómákban hordozzák. A sejtosztódáskor minden új egyed számára másolat készül a kromoszómákról is.

Minden kromoszóma végein speciális DNS-szekvenciák találhatók. Ezeket telomereknek nevezik, hasonlítanak a cipőfűző műanyag végeihez, és a kromoszómák működéséhez és stabilitásához elengedhetetlenek. A láncok végein minden egyes osztódással a telomer-kupakok egyre kisebbek lesznek. Ha elfogynak, a sejtosztódás abbamarad. A szervezet pedig lassan és fokozatosan elhasználódik és elpusztul. A legtöbb humán sejt mintegy 100-szor képes osztódni.

Csak az ondósejtek, a petesejtek és egyes speciális, például a vérképzésben vagy az immunrendszerben résztvevő sejtek őrzik meg telomerük teljes hosszát. A telomeráz pedig egy parányi szerelőhöz hasonlítható, amelyik a rövidülő telomereket helyrehozza. Az újonnan felfedezett génbe van bekódolva az enzim lényeges proteinjének felépítése. A protein az RNS-hez kapcsolódva építi újjá a telomer DNS-ét.

A protein enzim igen hasonlít az ún. "fordított transzkriptáz" enzimekhez, amelyeket a retrovírusok használnak. Az AIDS vírusa, a HIV szintén retrovírus. Cech szerint az új protein lehet az első ismert hasznos fordított transzkriptáz a biológiában. A kutatók szerint már az is világos, hogy miként lehet az új felfedezést hasznosítani a rák ellen.

Ennek oka, hogy a rákok esetében legalább kétfajta genetikai változás szokott végbemenni. Az első arra ösztönzi az addig normális sejteket, hogy gyorsabban osztódjanak.

"Ugyanakkor a szervezet bizonyos akadályokat gördített ezeknek a sejteknek az útjába, hogy ne válhasson könnyedén rosszindulatú daganatos sejt belőlük. Az egyik, hogy csak véges számú osztódásra képesek, azután elöregednek és elpusztulnak," mondta Weinberg. "A rákos sejtek ugyanakkor valahogyan képesek leküzdeni ezt az akadályt. A telomeráz enzimet használják ehhez, ami a sejteket halhatatlanná teszi, tehát tovább osztódhatnak és növekedhetnek, de most már a daganatban."

Ha megtalálnánk a telomeráz inaktiválásának módját, akkor a rák egyszerűen nem fejlődne tovább. Bár a nagy daganatok sejtjeiben még mindig maradna annyi kettőződési tartalék, hogy a tumorok veszélyes méretet érjenek el, ám egy telomeráz-elleni terápia a sebészettel és a gyógyszeres kezeléssel kombinálva így is jó eredményeket hozhat. Az új felfedezéssel a rákok pontosabb diagnózisára is lehetőség nyílik, a telomeráz aktivitásának megállapításával.

Az első csoport munkáját részben finanszírozó Geron cég kutatója, Michael West állítása szerint vállalatuk hosszabb távú kutatást is folytat, melynek célja az elöregedett szövetek megfiatalítása a telomeráz génjeinek aktiválásával. "Itt a lehetőség, hogy visszatekerjük a biológiai órát, és növeljük a sejtek burjánzási képességét," mondta. Az idősek immunrendszerét meg lehetne erősíteni. Ám mivel az öregedésnek sok oka van, sokkal hosszabb életünk nem lehet. "A cél az, hogy az egészséges évek számát növeljük a lehető legnagyobbra," mondta West.

Megjelent: The San Francisco Chronicle

| sejt, telomeráz, osztódás, regeneráló, gén, öregedés, klón, klónozás, transzkriptáz, enzim, rák, daganat, tumor, növekedése
2002-07-31 18:40:48

Web Design & Development Prowebshop