Houstonban sejt- és génterápiás központ létesült

HOUSTON, USA - Három houstoni egészségügyi intézet közösen hozta létre a világ első sejt- és génterápiás központját, amelyben a várhatóan a jövő évezred gyógyítási technikáit kutatják majd.

A Baylor College of Medicine, a Texas Children's Hospital és a Methodist Hospital együttműködéseként létrejött intézmény a betegségek molekuláris szintű jellemzőiről az utóbbi években megszerzett tudás felhasználásával forradalmi változtatásokra készül az olyan betegségek gyógyításában, mint a rák, az AIDS, a szív-és érrendszeri betegségek vagy a diabétesz. A központ felállításának induló költsége mintegy 30 millió dollár.

"Az ehhez hasonló központok az új gyógyítási módszerek kutatásának frontvonalán helyezkednek el" - fogalmazott dr. Malcolm Brenner, a központ igazgatója. "Nem holnap és nem is öt, de húsz év múlva a gyógyszerek nem a mai, dobozban kapható tabletták lesznek. Olyan fejlődésre számítunk, mint amilyenen a sebészet ment keresztül az elmúlt 50 évben."

A központot 1998 januárjában alapították, de lényegében július végén kezdte meg működését, alig néhány héttel azelőtt, hogy a Methodist Hospitalban megnyílt volna az intézet magvát képező, 15 ágyas sejttranszplantációs osztály. A Texas Children's Hospitalban jelenleg is folyik egy hasonló osztály kiépítése; ez lesz a központ második létesítménye.

A sejt- és génterápia alapja - egyszerűen kifejezve - jótékony hatású gének és sejtek beültetése a beteg sejtjeibe. A módszerről sokat cikkeztek a 90-es évek elején, majd a fejlődés megtorpant egy kissé. Most kezdi végre elfoglalni valódi helyét a kutatási programokban, ami nagyrészt a Human Genome Projectnek köszönhető. A gigászi projekt célja, hogy feltérképezzék és megismerjék a 46 emberi kromoszómában található 100000 gén mindegyikét. A Baylor College jelenleg is aktívan részt vesz a genomprojekt egyik, 80 millió dolláros részprogramjában.

A génterápiát a végső, távlati tervek szerint magzaton fogják majd alkalmazni, elsősorban a betegségek megelőzése, másodsorban a születendő gyermek fizikai és szellemi képességeinek fejlesztése céljából. Ugyanakkor dr. Brenner elmondta, hogy bár ez a komoly vitákat kiváltó kezelés mindenképpen be fog indulni, a kutatás "jelenlegi fázisában" ő maga nem tervez ilyen irányú munkát.

A központ első öt évében a munka a rákterápiára, a csontvelő-átültetésekre és az AIDS kezelésére koncentrálódik. A rákövetkező 10 évben, tette hozzá az igazgató, bevonják a kutatásba a központi idegrendszeri bántalmakat, így a Parkinson-kórt vagy a sclerosis multiplexet, azonban ezeken a területeken a fejlődés várhatóan lassabb lesz.

Dr. Brenner szerint a sejt- és génterápia kiegészítője lehet a sebészeti, gyógyszeres vagy sugárterápiás módszereknek, de nem fogja teljesen kiszorítani ezeket. Kezdetben valószínűleg azoknál alkalmazzák majd, akiknél a többi eljárás kudarcot vallott, de a későbbiekben általában prevencióra fogják használni az új módszereket.

Dr. Brenner csapata jelenleg 20 klinikai kutatóból áll. Az elkövetkezendő öt évben a stáb további 30 kutatóval és 300 kiegészítő alkalmazottal bővül a tervek szerint.

A központ (teljes nevén International Center for Cell and Gene Therapy) az alábbi részekből áll: egy gyermekgyógyászati csontvelő- és sejttranszplantációs egység, egy génvektor laboratórium, egy átmeneti kutatólaboratórium, egy sejt- és molekulárterápiás laboratórium, egy citometriás laboratórium és egy génterápiás központ.

A sejt- és génterápiás kísérletek közé tartoznak a törzssejtekkel végzett kutatások, amelyek arra irányulnak, hogy meg tudjuk-e változtatni ezen sejtek funkcióját, vagy hogy miképpen képesek regenerálódni ezek a sejtek, tudtuk meg dr. Helen Hesloptól, a Methodist sejtterápiás programjának igazgatójától. Megfelelő körülmények között a módszert agysejteknél és izomsejteknél az izomsorvadás és a sclerosis multiplex kezelésére lehetne használni.

Dr. Heslop szerint a másik ígéretes kutatás annak a génnek a kifejlesztése, amely képes korai szakaszban blokkolni a HIV vírust. Az eljárás célja, hogy a fertőzöttekben még az AIDS-es tünetek megjelenése előtt blokkolják a vírust; ez akár éveken belül bekerülhet a klinikai gyakorlatba, mondta dr. Heslop.

Ám dr. Heslop, dr. Brenner és a többiek is figyelmeztettek, hogy az új kutatási központ - hasonlóan a többi egészségügyi centrumhoz - csak kis lépésekben tud előrehaladni, tehát ne várjunk hatalmas, forradalmi áttörést.

"Már régóta gondolkodtunk egy ehhez hasonló helyen" - jelentette ki dr. Ralph Feigin, a Baylor College igazgatója. "Azt remélem, hogy húsz éven belül ez a hely nem csak arról lesz híres, hogy új módszerekkel gyógyít, hanem hogy szakembereket is képezünk itt, akik továbbviszik ezt a tudást a világ minden részére."

Megjelent: Houston Chronicle

| gén, genetika, génterápiás központ, génterápia, sejtterápia, Houstonban, AIDS, HIV, Diabetes mellitus, Cukorbetegség, Cukorbaj, Cukorbeteg, Diabetes, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés
2002-08-01 00:21:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop