Géntervezett babák - rémisztő jövőkép

Nagy-Britanniában 200, terméketlenség ellen kezelt nő beültetendő magzatát ellenőrizték le genetikai hibák után kutatva. A kétszáz nőből 20 már meg is szülte gyermekét, amit sokan a géntervezett gyermekekhez vezető út első lépésének tartanak.

tervezés, gyermek, gyerek, gen, genetika | The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

A hírt november elején hozta nyilvánosságra a Human Fertilisation and Embryology Authority egy olyan dokumentumban, amelynek célja a közvélemény felmérése abból a szempontból, hogy vajon meddig lehet elmenni az embriók genetikai szűrésében.

Az ellentmondásos technika neve preimplantációs genetikai diagnózis, melynek során az embriókat megszűrik, és ezek után kizárólag a genetikailag hibátlan embriókat ültetik be az anyaméhbe. A 200 nő mindegyikének családjában súlyos genetikai hibák fordultak elő, például cisztikus fibrózis, Huntington-kór, Taysach-szindróma, amelyeket nem kívántak gyermekeiknek továbbörökíteni.

Ennek ellenére egyes aktivista csoportok szerint a tudósok "beavatkoznak az emberi evolúcióba", és attól tartanak, hogy a technikát olyan tulajdonságok szelektálása fogják alkalmazni, mint az intelligencia vagy a sportos alkat. Félelmeik szerint a módszer miatt megnövekedhet a "tökéletes" gyermekek iránti szülői igény.

Josephine Quintavalle, a Comment of Reproductive Ethics szakértője szerint "ez már tervezés. A szülő azt mondja, hogy nem szeretné ezt vagy azt a rendellenességet viszontlátni gyermekében. Még a szokásos prenatális szűrésnél is, amely a kisebb hibák felderítésére szolgál, egy nyúlszáj már abortuszra adhat okot. És ha megtaláljuk a dyslexia génjét, arra is azt fogják mondani, hogy nem kérik a gyermeket. Ha ilyen választási lehetőségeket kínálunk az embereknek, akkor érthető, hogy azonnal a lehető legjobbat akarják majd." Az angol embriológiai hatóságok társadalmi okok miatt 1993-ban betiltották a gyermekek nemének genetikai kiválasztását, de nem tiltotta meg a nemhez kötődő betegségek - hemofília, bizonyos izomsorvadások - elkerülését, amelyek csak fiúkban jelentkeznek. Most azon dolgoznak, hogy miként lehet a további jellemzők azonosítására használni a technikát.

A HFEA szerint: "ez nem jelenti azt, hogy gyermekeket tervezhetünk, csak azt, hogy lehetőséget adunk a szülőknek arra, hogy nem adják tovább gyermekeiknek súlyos örökletes betegségeiket. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy valaki szociális, fizikai vagy pszichológiai szempontok alapján választhatna embriót magának."

A gyermeküket több alkalommal még magzatként vagy más kisgyermekként elveszített szülők számára a szűrés a reményt jelenti, de eddig kizárólag néhány, egyes gének által okozott betegség esetében alkalmazták. A hatóság dokumentuma leszögezi, hogy az igény megnőhet az általánosabb betegségekkel kapcsolatban is, de "az kevéssé valószínű lehetőség", hogy fizikai adottságok vagy intelligencia alapján válasszanak embriót, mivel ezek genetikai alapja még nem ismeretes.

A preimplantációs genetikai diagnózis kifejlesztésében élenjáró nyugat-londoni Hammersmith Hospital (ezzel együtt négy központ jogosult ilyen beavatkozásra Nagy-Britanniában) terméketlenségi centrumának vezetője, Lord Winston professzor így nyilatkozott: "A technika nagyon felkapott téma lett az utóbbi időben. Forradalmi újdonságról van szó, de alkalmazhatósága igen korlátozott, még azokban a családokban is, ahol a leginkább szükség lenne erre a módszerre." Ezzel együtt visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint ez a tervezett bébik választásának rendszeréhez vezet.

Megjelent: The Independent, London

| tervezés, gyermek, gyerek, gén, genetika
2002-08-01 00:47:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop