Eljön a személyre szabott gyógyszerek kora?

Ma még meglehetősen bizonytalan, ki hogyan reagál valamilyen gyógyszerre, azaz bizonyos kezelések az egyik embernél mellékhatásokat váltanak ki, a másiknál nem. Egy svájci diagnosztikai cég most véget remél vetni a találgatásoknak. Kifejlesztették az ún. „génchipet”.

gen, gyógyszer, génchip | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
A tesztelés eljárás során két génvariációt vizsgálnak meg, ezek a gének döntik el, hogyan reagálnak az emberek például a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a magas vérnyomás elleni gyógyszerekre.
Az eleinte csak referencia-laboratóriumokban alkalmazott módszert rövidesen kiterjesztik minden olyan laboratóriumra, amelynek van a génchipek olvasására alkalmas készüléke.
Az európaiak mintegy 10, az ázsiaiak 20 százaléka rosszul bontja le a gyógyszereket, egy kis százalékuk azonban igen gyorsan. Mindkét csoport fokozott veszélynek van kitéve.
Az új teszt a CYP2D6 és a CYP2C19 néven ismert gének variációit vizsgálja.
A tudósok egyre többet foglalkoznak azzal a fontos szereppel, amit ezek a gének a már piacon levő gyógyszerek 20-25 százalékának lebontásában játszanak. Ha ezeket a gyógyszereket célzottan lehetne alkalmazni, nemcsak hatékonyságuk nőne, hanem az egészségügyi költségek is csökkennének.
A helytelen gyógyszerelés miatt az Egyesült Államokban évente mintegy 100 ezer haláleset következik be. A gyártó cég szerint világszerte 25 millió betegnek válna javára a gyógyszerszedés előtti tesztelés.
| gén, gyógyszer, génchip
2005-06-05 14:51:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop