Őssejt-kutatás – remény meddő nőknek és rákbetegeknek

Amerikai tudósok egér-őssejtekből éretlen spermasejteket tenyésztettek ki, amelyekkel megtermékenyíthető a petesejt, és embrió alakulhat ki. Ez a felfedezés egy nap talán oda vezethet, hogy kezelhető lesz a férfiak sterilitása. A kutatók következő lépése az, hogy az így létrejött embriókat nőstény egerekbe ültetik, és megvizsgálják, normálisan fejlődnek-e.

őssejtek, meddőség, rák, Å‘ssejtek | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Az őssejtek olyan sejtek, amelyekből adott körülmények között mindenféle sejt és szövet is kialakulhat a szervezetben. Ígéretes kísérletek folytak már számos betegség kezelésével, kezdve a szívbetegségektől a meddőségen át a Parkinson-kórig.

Vitatott azonban a kérdés, mert bár az őssejtek a felnőtt szövetekben is megtalálhatók, legrugalmasabbaknak a korai embriókból kinyert sejtek bizonyultak.

Ez a kutatás ugyanakkor arra is lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy a növekedést és a szülőktől örökölt gének aktivitását, azaz az imprinteknek nevezett genetikai utasításokat tanulmányozzák.

A sejtek egész életükre szóló imprintekkel rendelkeznek, de az embrionális csírasejtekben ezek kitörlődtek. Bizonyos rákfajtáknál a sejtosztódást lelassító imprintek vesztek el. – Azt reméljük, hogy az embrionális csírasejteken tanulmányozni tudjuk, hogyan kezdődik normális esetben ez a kitörlési folyamat, és hogy szakad félbe egyes ráktípusoknál – mondja dr. Niels Geijsen, massachusettsi genetikus. – Egy nap talán majd visszafordíthatjuk a folyamatot, és átprogramozhatjuk a felnőtt sejteket embrionális állapotukba – tette hozzá dr. Daley.

Independent Online
| őssejtek, meddőség, rák
2005-06-10 10:02:47

Web Design & Development Prowebshop