Egerek és emberek: őssejtkutatás

Német tudósok bejelentése szerint az egerek heresejtjei ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az embrióból nyert őssejtek, azaz bármely szövetté ki tudnak fejlődni.

őssejt, heresejt, Eger, össejt, Å‘ssejt | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Amennyiben ez az emberekre is igaz, elkerülhetők lesznek a vitatott etikai kérdések, és sokoldalú sejteket lehet nyerni különféle betegségek kezeléséhez. Az embrióból nyert őssejtjeinek megvan az a képességük, hogy a szervezetben bármilyen szövetté képesek alakulni, és a tudósok szerint olyan betegségek kezelésében játszhatnak óriás szerepet, mint a Parkinson-kór, a diabetes vagy a gerincvelő sérülései.

Az őssejtek kinyeréséhez eddig emberi embriókat kellett elpusztítani, amit egyes vallási és más csoportok hevesen elleneznek.

A göttingeni egyetem laboratóriumában dr. Gerd Hasenfuss és munkatársai felfedezték, hogy az egér heresejtek nagymértékben hasonlóan viselkednek, mint az embrionális őssejtek. A kutatók abban reménykednek, hogy ugyanez lesz a helyzet embereknél is. Ha igen, akkor „sikerül megoldani az etikai problémát”, mondja a kutatás vezetője. Az egérsejtekből eddig összehúzódásra képes szívizom-sejteket, valamint dopamint termelő idegsejteket sikerült előállítani.

Ez az eljárás lehetővé tenné, hogy a férfibeteg saját heresejtjeinek felhasználásával létrehozzák a kívánt szövetet, és visszaültessék anélkül, hogy felmerülne a kilökődés kockázata.

Nature
| őssejt, heresejt, egér
2006-03-27 12:19:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop