Őssejtekből szívbillentyű

A tudományos fantasztikum világába tartozónak hangzik, ám mégsem az, svájci kutatóknak sikerült emberi szívbillentyűt előállítani magzatvízből vett őssejtekből.

genetika, őssejt, szívbillentyű, össejt, Å‘ssejt, szívbillentyű | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A forradalmi újítás lehetővé teszi, hogy a jövőben ki lehessen javítani a szív fejlődési rendellenességeit. Az elgondolás az, hogy még a terhesség ideje alatt létrehozzák az új billentyűket a laboratóriumban, és beültetik őket, ha megszületett a szívfejlődési rendellenességgel az újszülött.

A mostani kísérletet hólyaggal és erekkel lefolytatott kutatások előzték meg, a jövőben pedig lehetőség nyílik bárkinek pótalkatrészeket kialakítani a szívéhez, még mielőtt az illető megszületett volna.

Az eljárás egyik előnye az, hogy a saját őssejtből készült billentyű tartósabb és hatékonyabb, mint a mesterséges vagy a halottból kinyert megfelelője.

A veleszületett szívfejlődési rendellenességek gyógyászata terén merőben más alapú terápiás koncepció kidolgozására nyílik lehetőség, mondja a kutatás vezetője.

Az újszülöttek egy százaléka, azaz világszerte egymillió újszülött jön a világra szívrendellenességgel. A szívbillentyű rendellenességeit már a terhesség 20. hetében ki lehet mutatni ultrahangos vizsgálat segítségével. A betegek mintegy egyharmadának problémájára megoldást jelenthetne az őssejtből kialakított billentyű.

Ez a billentyű, mivel élő szövet, a beteggel együtt képes a növekedésre. De más tekintetben is előnyös: alkalmazásával elkerülhető az etikai probléma, a magzatvízből kinyert magzati őssejtek felhasználását nem lehet vitatni, mert kinyerésükhöz nem kell elpusztítani az embriót.

The Associated Press
| genetika, őssejt, szívbillentyű
2006-11-22 10:01:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop