Őssejtből szívbillentyű

Brit tudósok a világon először állítottak elő őssejtből szívbillentyűt. A kutatócsoportot vezető Sir Magdi Yacoub, neves londoni szívsebész kijelentette, hogy három éven belül a szív egyes részeit elő fogják tudni állítani, egyes esetekben helyettesítve ezzel a transzplantációt.

őssejt, genetika, szívbillentyű, össejt, Å‘ssejt, szívbillentyű | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az új szövet éppen úgy működik, mint az emberi szívbillentyű, és Sir Magdi szerint tíz éven belül őssejtekből akár egy teljes szív is rendelkezésre állhat majd.

A fizikusok, farmakológusok, klinikai orvosok és sejtbiológusok tíz éven át dolgoztak a projekten. Úgy vélik, a most elért eredmény óriási lépés afelé, hogy teljes szerveket állítsanak elő. Korábban már sikerült őssejtből inat, porcot és hólyagokat növeszteni, de ezek a szervek kevésbé bonyolultak, mint a szívbillentyű.

Az őssejteket csontvelőből vették, majd egy kollagénből készült állványzatra helyezték, ahol bizonyos idő elteltével 3 cm-es korongok fejlődtek ki.

A kutatók azt tervezik, hogy az ily módon létrehozott billentyűket még az idén állatokba – birkába vagy sertésbe ültetik be.

Az eljárásnak azon kívül, hogy segítene a donor hiányon, az is az előnye, hogy a saját csontvelőből nyert őssejtek felhasználásával készült billentyűknél nem áll fenn az immunreakció, így a kilökődés veszélye, ezért a súlyos mellékhatásokkal járó, az immunrendszert elnyomó gyógyszereket sem kell adni a betegnek.

BBC News
| őssejt, genetika, szívbillentyű
2007-04-04 13:32:01
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop