A CRISPR technológia veszélyei

A CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia hatásait tanulmányozó tudósok szerint az új módszer váratlan genetikai károsodást okozhat, amely a sejtekben veszélyes változásokat idézhet elő, írják a brit Wellcome Sanger Intézet kutatói a Nature Biotechnology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia, genomszerkesztés, DNS, genetika | InforMed Hírek15   InforMed | Kovács, J.

A CRISPR/Cas9 technológia az egyik legújabb genomszerkesztési módszer. Alkalmazásával megváltoztathatók a sejtekben lévő DNS szakaszai, azok kivágásával és a kívánt helyen változásokat lehet előidézni a DNS-ben.

Tudományos kutatásokban már széles körűen használják és sokan ígéretes módszernek tartják Az eljárással kikapcsolhatók betegségeket okozó gének, vagy ki lehet javítani egy génmutációt, de jóval több kutatásra van szükség ahhoz, hogy bebizonyosodjon a technológia biztonságossága.

A kutatók módszeresen tanulmányozták mind egér-, mind emberi sejteken a technológiát, és megállapították, hogy az rendszeresen okozott kiterjedt mutációkat, köztük nagy genetikai átrendeződéseket, mint a DNS-kitörlést és -beillesztést. Ennek váratlan következményei is lehetnek. Felhívták a figyelmet arra, hogy a tanulmányukban tapasztalt változások túlságosan távol estek a megcélzott DNS-szakasztól.

A tanulmány rávilágított arra, hogy nagyon körültekintően kell eljárni a génszerkesztés alkalmazásakor, ellenőrizni kell, hogy a DNS-en végzett változtatások azok és csak azok, amelyek valóban a cél volt.

| CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia, genomszerkesztés, DNS, genetika
2018-07-19 07:05:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop