Hirdetés

A génkutatás fejlődése az új évezredbe röpíti az orvostudományt

SAN FRANCISCO, USA - Nemsokára eljön az az idő, amikor, ha egy betegnek gyógyszert kell felírni, nem kell majd az elérhető gyógyszerek listájához fordulni.

génkutatás, gyógyszeres, kezelés |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

Ehelyett az orvos képes lesz arra, hogy a beteg genetikai állományához igazítsa a kezelést, állítják vezető kutatók.

Az chicagói székhelyű American Medical Association sajtókonferenciáján bemutatott újdonságok között szerepel az a bejelentés, hogy "az emberi lények tervrajzá"-nak is nevezett Human Genome Project (HGP) elnevezésű projekt 90 százaléka öt évvel a tervezett előtt, 2000-ben elkészül.

A HGP-t 1990-ben indították útjára, mint 15 éves projektet, a becsült adatok szerint mintegy 80 ezer gén azonosítására és a humánbiológia alapját képező 3 milliárd DNS-építőelem sorrendjének megállapítására.

Dr. Francis Collins, a bethesdai National Institutes of Health mellett működő National Human Genome Research Institute igazgatója szerint a tervrajzból vett információt fel lehet használni az örökletes tényezők szerepének vizsgálatához a ráktól kezdve a magas vérnyomáson át a skizofréniáig. Az orvosok arra is képesek lesznek, hogy egyéni preventív programokat dolgozzanak ki annak a lehetőségnek a minimalizálására, hogy bizonyos genetikai hajlandósággal ténylegesen kifejlődjenek az egyes betegségek. Még a betegség manifesztálódása előtt, a korai tünetek fellépésekor lehet majd kezelni egyes betegségeket. Például az artériák meszesedése miatt lehet már kezelni betegeket az előtt, hogy a tünetek szívbetegségre utalnának.

A genetikai tesztelés azt is jelenti, hogy az orvosoknak több fogalmuk lesz arról, hogyan reagálnak a betegek az egyes gyógyszerekre. A San Franciscó-i University of California kutatói azt jósolják, hogy a genetikai tesztelés lehetővé teszi az orvosok számára a gyógyszerek optimális adagolását, valamint kizárhatják az esetleges mellékhatásokat is.

Ira Herskowitz, a San Franciscó-i egyetem genetikus professzora szerint a genetikai tesztelés azzal is járhat, hogy az orvosok nem vesznek igénybe olyan gyógyszereket, amelyeket addig potenciálisan hatékonynak tartottak. Például lehet, hogy egy rák ellenes gyógyszer a betegek 20 százalékánál hatásos csak.

De ha minden ráktípusnak megvan a genetikai definíciója, akkor megtudhatjuk, az illető gyógyszer 100 százalékosan használ-e majd a betegnek, tette hozzá. Egy példa erre, hogyan történik ez már ma is, a Herceptin nevű szer, amely igen hatásos azoknál a nőknél, akiknek emlőrákjára egy bizonyos, a HER-2 nevű fehérje túltengése jellemző.

Az eljövendő gyógyszereknél és védőoltásoknál szintén figyelembe veszik majd az illető beteg genetikai profilját, valamint a nemét, életkorát, magasságát és súlyát.

Bár ez az egyéni terápia a költségek növekedésével járhat, Herskowitz professzor szerint a megtakarítások ott jelentkeznek majd, hogy el lehet kerülni a mellékhatásokat vagy szövődményeket okozó, illetve a hatástalan gyógyszerek használatát.

"A gyógyszergyártó cégeknek át kell alakítaniuk pénzügyi terveiket, hogy egyes gyógyszerek esetén kisebb piacban gondolkodjanak, de lehet, hogy listájukon több gyógyszer szerepel majd" - tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

génkutatás, gyógyszeres, kezelés

2002-08-01 00:06:53

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop