Hirdetés

A neandervölgyi ember kihalásában az Afrikából behurcolt baktériumok is szerepet játszhattak

A neandervölgyi ember kihalásában a Homo sapiens Afrikából Európába behurcolt baktériumai és vírusai is szerepet játszhattak egy új kutatás szerint.

neandervölgyi ember, baktérium, Homo sapiens |

MTI Hírek13 | MTI

A Cambridge-i Egyetem és az Oxfordi Brookes Egyetem kutatói többféle kórokozó genetikai vizsgálatát végezték el - olvasható az American Journal of Physical Anthropology című szaklap aktuális számában.

Kimutatták, hogy a Helicobacter pylori baktérium, sok gyomorbetegség okozója már 88-116 ezer évvel ezelőtt megfertőzte a modern embert Afrikában. Nagyjából 52 ezer évvel ezelőtt a Homo sapiensszel együtt a baktérium is Európába érkezhetett - vélik a kutatók.

Európába érkezvén fertőzhette meg az ember "unokatestvérét", a neandervölgyi embert - többek között - nemi érintkezés útján. Néhány évszázaddal később, 35-40 ezer évvel ezelőtt az utóbbi eddig ismeretlen okokból kihalt.

A kutatók feltételezik, hogy a Helicobacter pylorival együtt a galandféreg, a tuberkulózis kórokozója és a herpeszvírus is szerepet játszhatott a faj kihalásában. A Herpes simplex nevű vírust például egy eddig ismeretlen, Afrikában honos emberelőd nagyjából 1,6 millió éves csontmaradványainak genetikai elemzésével találták meg.

neandervölgyi ember, baktérium, Homo sapiens

2016-04-14 17:16:00

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop