Hirdetés

Brit szakértők a dél-koreai humán klónozásról

Egy dél-koreai tudóscsoport bejelentette, hogy klónozással humán embriót állítottak elő, amelyet azután néhány nap múlva megsemmisítettek.

embrió, klónozás, humán, klónozás |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Connor, S.

Nagy-Britanniában a klónozás szakértői ennek ellenére kétségbe vonták a hír hitelességét, mivel az általuk ismert vizsgálatok nem bizonyították, hogy az embrió egy petesejtből és egy felnőtt testi sejtből előállított klón lett volna.

A szöuli Kyunghee Egyetem klinikájának kutatója, Li Bo-yeon professzor újságíróknak elmondta, hogy egy olyan petesejtből hozta létre az embriót, amely ezután kétszer is osztódott, vagyis már négysejtes állapotban volt.

Elmondása szerint a honolului Hawaii Egyetemen kidolgozott eljárást alkalmazta, ahol is tudósok korábban azt jelentették be, hogy egyetlen nőstény egérből egerek generációt sikerült klónozniuk. "Kísérleteinkben először történt meg, hogy a legmegbízhatóbb klónozási technikát humán sejteken alkalmaztuk" - jelentette ki Li professzor.

A más szaklapok által nem ellenőrzött helyi lapban publikált kísérletet leállították, amikor az embrió már négy sejtből állt, mert a dél-koreai kutatók még 1993-ban megállapodtak abban, hogy ennél tovább nem folytatják ilyen jellegű kutatásaikat.

"Ha beültettük volna a méhfalba, akkor kifejlődött volna a magzat, amelynek teljesen azonos lett volna a genetikai állománya a donoréval" - mondta Li.

A koreai professzor közölte, hogy egy 30 éves nő petesejtjének magját távolították el, és abba ültették be a nő egy "normális" testi sejtjének magját, aminek következtében az embrió osztódásnak indult, és el is érte a négysejtes fázist.

Ennek ellenére a Dolly által híressé vált, Edinburgh melletti Roslin Intézet szakértői szerint a koreai kutatóknak nem sikerült bizonyítaniuk, hogy az embrió valódi és életképes lenne.

"Először is, nem úgy véljük, hogy a koreai csoportnak elegendő tudományos bizonyítéka lenne annak alátámasztására, hogy valóban emberi embriót klónoztak" - mondta dr. Harry Griffin, az intézet tudományos igazgatója. "A kísérletet leállították, amikor az embrió elérte a négysejtes állapotot. Egy megtermékenyített petesejt az első néhány - az embernél három - osztódáson automatikusan megy át, tehát a sejtmag csak a nyolcsejtes állapottól fogva veszi át az embrió fejlődésének irányítását."

Csak akkor lehetne bizonyítani, hogy a kísérletben valóban egy életképes, valódi klónt hoztak létre, ha meg lehetne állapítani, hogy a petesejt új magja tényleg átvette a sejt irányítását. "De azzal, hogy ebben a szakaszban állították le a kísérletet, a koreaiak nem tudják bizonyítani, hogy a beültetett sejtmag sikeresen beépült az új sejtbe" - mondta Griffin.

Az intézetben a koreai csoport klónozási munkájának hitelességét is kétségbe vonták. "A jelentésekből nem derül ki, hogy ez a kísérlet egy átfogó kutatóprogram része lenne" - tette hozzá Griffin.

Li szerint a munka célja nem egy klónozott magzat, hanem humán embriók létrehozása abból a célból, hogy szöveteket és szerveket képezhessenek a transzplantációs sebészet számára.

Donald Bruce skót bioetikai szakértő szerint a koreai kísérlet - függetlenül attól, hogy tudományosan bizonyított, vagy sem - új helyzetet teremt. "A tény, hogy valaki egyátalán megpróbált embert klónozni, komoly etikai kérdéseket vet fel. Vajon etikus-e létrehozni egy emberi embriót létrehozni, és utána elpusztítani azért, mert nem etikus, ha hagyjuk, hogy kifejlődjön és megszülessen" - tette fel a kérdést Bruce.

Megjelent: The Independent, London

embrió, klónozás, humán, klónozás

2002-07-31 23:07:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop