Hirdetés

DNS-dekódolás az űrben

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Kate Rubins egy aprócska műszerrel készül végrehajtani a Föld körüli pályán végzett első teljes DNS-szekvenálást. (A szekvenálás a DNS építőköveit alkotó nukleotid-bázisok sorrendjének a meghatározása).

Kate Rubins, DNS-szekvenálás, DNS-dekódolás |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


"Nagyon érdekel bennünket az, hogyan működik a dolog mikrogravitációs környezetben. Soha ezelőtt nem csináltak még ilyet" - mondta az űrhajós az AP amerikai hírügynökségnek szerdán, négy nappal azután, hogy az űrállomásra érkezett.

Az amerikai asztronauta szerint az űrben végzett DNS-dekódolás hatalmas előnyökkel jár, továbbá segíthet annak megismerésében is, hogy az ilyesfajta technológiák miként működhetnének a Föld olyan távoli pontjain, ahol nincs hozzáférés megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

A MinION nevű készülék a SpaceX cég jövő hétfőn induló teherűrhajójával érkezik az űrállomásra, és a 45 ezer dolláros kísérletet követően ott is marad, esetleges további vizsgálatok elvégzésére.

A gyártó Oxford Nanopore Technologies szerint ugyanolyan műszert küldenek az űrbe, mint, amelyet már több mint ezer kutató használ a világ harminc országában.

Az első űrbéli szekvenálás során Rubins ártalmatlan mintákkal, baktériummal, vírussal és egérgenommal fog dolgozni, miközben a földi személyzet párhuzamosan kontroll teszteket végez.

Rubins, egy japán és egy orosz társával együtt szombaton érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, ahol négy hónapot töltenek kutatási célból. Az asztronautákat szállító Szojuz űrhajó csütörtökön indult el a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről.

Kate Rubins, DNS-szekvenálás, DNS-dekódolás

2016-07-18 00:06:19

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop