Génszerkesztés: dagad a botrány

Mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték a Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői azt a kínai tudományos kutatást, amelynek keretében olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolították, hogy ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben.

génszerkesztés | MTI Hírek13
"Még ha igazolják is a génmódosítás megtörténtét, az eljárás felelőtlen volt és nem felelt meg a nemzetközi szabályozásoknak" - olvasható a tanácskozás szervezőbizottsága által kiadott közleményben, amely Ho Csian-kuj kínai tudós bejelentésének független vizsgálatát is követelte.

A Sencsen-i tudós a hongkongi konferencián jelentette be, hogy megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre, és novemberben megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Azt is közölte, hogy újabb pár vár ilyen gyermeket.

Közlése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Ho Csien-kuj a tanácskozáson ugyan megvédte az által alkalmazott tudományos eljárást, de közölte, hogy a nemzetközi felháborodás nyomán leállították a tudományos munkát. A professzor lehetőséget kapott újabb felszólalásra, arra, hogy kollégái kérdéseire válaszoljon, de nem jelent meg a tanácskozáson. David Baltimore, a szervezőbizottság Nobel-díjas elnöke közölte: Ho döntött úgy, hogy a továbbiakban nem vesz részt a tanácskozáson.

Az illetékes kínai hatóság csütörtökön elrendelte mindazon tudósok kutatásainak felfüggesztését, akik közreműködtek a génszerkesztett ikerpár létrehozásában. Közlésük szerint az eset "rendkívül visszataszító", a kínai törvényekbe és a tudományos etika alapszabályaiba ütközik.

Felháborító és elfogadhatatlan a génszerkesztett ikerpár ügye - mondta Hszü Nan-ping tudományos és technológiai miniszterhelyettes a Hszinhua hírügynökségnek.

A kínai Országos Egészségügyi Bizottság és a Tudományos és Technológiai Szövetség szintén elítélte az esetet.
| génszerkesztés
2018-11-29 22:33:07


A keleti magyarok genetikai nyomára bukkanhattak

Julianus barát keleti magyarjainak genetikai nyomára bukkanhatott az obi ugorokkal közös genetikai örökséget vizsgáló nemzetközi kutatócsoport, melyben magyar tudósok i...


Hetedíziglen

Köztudott, hogy tulajdonságaink DNS-ünkben kódoltak. Kevésbé ismert viszont, hogy a környezeti hatások, elfogyasztott gyógyszerek nyomot hagynak DNS-ünkben, ezáltal át...


Anatóliából migráltak Britanniába

A Földközi-tenger medencéjéből, a mai Görögország és Törökország vidékéről 6 ezer éve érkeztek meg a Stonehenge építőinek ősei Nagy-Britanniába - ezt állapí...


Emberi gén majomba

Az emberi intelligencia kutatása céljából az emberi agy fejlődésében szerepet játszó gént ültettek majomgenomba kínai kutatók.


A génekben is nyomot hagy a szegénység

A génekben is nyomot hagy a szegénység a Northwest University kutatói szerint. Eredményeik megváltoztatják a génekről alkotott azon elképzelést, mely szerint azok a foga...