Mitől függ a szemöldök színe?

Elsőként azonosított a szemöldök színéért felelős kilenc gént egy nemzetközi kutatócsoport – írták egy tanulmányban, mely a Journal of Investigative Dermatology című orvosi folyóiratban jelent meg

gen, szemüldök | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

A szemöldök színe összefügg a hajszínnel, de a kutatók szerint a két jellemzőhöz egymást átfedő és önálló genetikai összetevők kapcsolódnak. Az emberi szemet, hajat, bőrszínt vizsgáló korábbi kutatások számos génvariánst azonosítottak, de nem találták a szemöldök színét meghatározót.

Az európai embereknél változó a szemöldök színe, és a hajszín nem egyezik meg pontosan a szemöldök színével, sok barna hajú embernek van például fekete szemöldöke.

Kínai, holland, ausztrál, brit és amerikai kutatók 6513 európai személy mintáit elemezték és négy kategóriába sorolták: vörös, szőke, barna és fekete. Megállapították, hogy nyolc gén, befolyásolja mind a szemöldök, mind a haj színét. Az MC1R nevű génvariáns például a szőke szemöldökért és a vörös hajért felelős. Ráadásul felfedeztek egy új gént (C10orf11), amely csak a szemöldök színét befolyásolja.

Ezekkel az új ismeretekkel a kutatók kifejlesztettek egy szemöldökszínt megjósló modellt. A modell segítségével fejleszthető az emberi fenotípusok kutatása, és hasznos lehet a jövőben a kriminalisztika területén is.

| gén, szemüldök
2019-03-23 16:37:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop