Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

ÚJ

Génszerkesztett majmokat klónoztak

Az alvászavarok kutatása céljából klónoztak majmokat Kínában egy olyan makákóból, amelyet génszerkesztéssel alvászavarossá tettek. Öt majom maradt életben. A cikk az angol nyelvű kínai National Science Review-ban jelent meg.


14 hetes terhes az újabb "génszerkesztett babát" váró kínai nő

12-14. hetes terhes lehet az a kínai nő, aki szintén részt vett Ho Csian-kuj Sencsen-i tudós tudományos kutatásában, amelynek keretében novemberben megszületettek az első génszerkesztett ikrek - közölte William Hurlbut, a Stanford Egyetem bioetikusa, aki már évek óta kapcsolatban állt kínai kollégájával.


Génszerkesztés: dagad a botrány

Mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték a Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői azt a kínai tudományos kutatást, amelynek keretében olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolították, hogy ellenállók legyenek a HIV-vírussal szemben.


Újabb génszerkesztett baba várható

Újabb önkéntes pár várhat "génszerkesztett babát" a kínai tudós állítása szerint, aki a hétvégén bejelentette, megszületett az első ikerpár, akiknek egy génjét eltávolította.


Szép új világ?

A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus - közölte Ho Csian-kuj kínai kutató vasárnap egy YouTube-videóban. A bejelentés világszerte felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok pedig hétfőn vizsgálatot indítottak.


A gyermekkori trauma nyomot hagy a DNS-ben

Felnőttként is sejtjeikben hordozzák a trauma nyomait a bántalmazott gyerekek - állapították meg a British Columbia University kutatói. Tanulmányuk aTranslational Psychiatry című orvosi folyóiratban jelent meg.


A gének és az online média

A gének erősen befolyásolhatják, hogyan használja az ember a közösségi oldalakat, a csevegő szobákat és az online játékportálokat - állapította meg egy új brit tanulmány, mely a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg.


Új DNS-elemző eljárás

Újfajta DNS-elemző eljárás segít azonosítani a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak földi maradványait - közölte a New York-i igazságügyi orvosszakértő hivatala.


A CRISPR technológia veszélyei

A CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia hatásait tanulmányozó tudósok szerint az új módszer váratlan genetikai károsodást okozhat, amely a sejtekben veszélyes változásokat idézhet elő, írják a brit Wellcome Sanger Intézet kutatói a Nature Biotechnology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.


Öröklött mozgásszervi betegségek

A fehérjeszintézist irányító gének hibája a kötőszövetben, illetve az izom- és csontrendszerben súlyos mozgásszervi betegségek kialakulásához vezet..


| 2 | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop