Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

ÚJ

Megtalálták a beszéd génjét

A kutatók azt remélik, sikerült azonosítaniuk a beszédért felelős gének elhelyezkedését. Ezzel a felfedezéssel újfajta kezelési eljárásokat lehetne kifejleszteni a beszédhibások számára.


A genetikai determinizmus veszélyei

A tudósok egymás után azonosítják az egészségünket, élettartamunkat vagy személyiségünket meghatározó gének tucatjait. Egy orvosi-jogi szakértő szerint ez a folyamat oda vezet, hogy a társadalomnak komolyan szembe kell néznie egy kihívással, hiszen "meg kell őriznünk emberi méltóságunkat, és nem szabad elfelejtenünk, hogy viselkedésünkért vállalnunk kell az erkölcsi felelősséget".


A hosszú élettartam családi örökség

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint, ha az ember fivére vagy nővére 100 évig él, ő is számíthat rá, hogy hosszú élete lesz. Azoknak, akiknek a tesvérei eléltek vagy egy évszázadot, négyszer akkora esélyük van, hogy túléljék a kilencvenedik évüket, mint azoknak, akiknek korán haltak meg -- szögezi le a dr. Thomas Perls vezette kutatócsoport a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Centerben.


Hasznos, de nem elengedhetetlen a genetikai teszt a "hirtelen halál szindróma" esetében

Bár az új genetikai teszt nem változtatta meg a szívbetegségek diagnosztikai módszereit, a teszt fontos szerepet játszhat az olyan emberek kiszűrésében, akiknél a szívbántalmakkal összefüggő hirtelen halál rizikója magas, nyilatkozta nemrégiben az American Heart Association (AHA).


Az FDA jóváhagyta a DNS-alapú vírustesztet

WASHINGTON - A Digene Corp. bejelentette, hogy DNS-alapú citomegalia vírus-tesztjét elfogadta az FDA.


Génkezelt állati szervek emberekben?

Skót kutatók állítják, hogy ha a génekben tárolt bonyolult kódok újraírását ötvözzük azokkal a módszerekkel, amelyek Dolly, a klónozott bárány megszületéséhez vezettek, valószínűleg sikerülhet olyan állatokat kitenyészteni, amelyek szerveit biztonságosan át lehet ültetni emberekbe.


Brit szakértők a dél-koreai humán klónozásról

Egy dél-koreai tudóscsoport bejelentette, hogy klónozással humán embriót állítottak elő, amelyet azután néhány nap múlva megsemmisítettek.


Bioetikusok a humán klónozás lehetőségeiről

Felejtsük el azokat az etikai gátakat, amelyek eddig útjában álltak a humán klónozásnak, állítja egy szakértő. Ennek a vállalkozásnak ugyanis a legfőbb kerékkötője maga a biológia.


Kommentár: Génkezelt ételek

Eredetileg a paradicsom fehér volt, rágós és akkora, mint a pingpong labda. Ahhoz, hogy piros, lédús és nagy legyen, a termesztőknek hosszú időn át kellett kísérletezniük, hogy "jobb" paradicsom nőjön a töveken. Sok hiba és tévút után azonban megszületett a paradicsom, ahogy ma ismerjük.


A génkutatás fejlődése az új évezredbe röpíti az orvostudományt

SAN FRANCISCO, USA - Nemsokára eljön az az idő, amikor, ha egy betegnek gyógyszert kell felírni, nem kell majd az elérhető gyógyszerek listájához fordulni.


| | | | | | | | | 49 |

Web Design & Development Prowebshop