Egy vírusfertőzés és a cukorbetegség között találtak kapcsolatot idősebb embereknél

Kapcsolatot találtak idősebb embereknél a cytomegalovírussal - egyfajta herpeszvírussal - való fertőzés és a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése között holland kutatók.

A tanulmány eredménye szerint a 85 évnél idősebb résztvevők körében a cytomegalovírussal fertőzött embereknél kétszer nagyobb volt a 2-es típusú diabétesz kockázata.

A cytomegalovírus egyfajta herpeszvírus, amely a 40 év feletti felnőttek 50-80 százalékában megtalálható, de a legtöbb embernél nem okoz tüneteket a fertőzés. A kutatók szerint azonban idősebb embereknél szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

A tanulmányba 549 idősebb holland felnőttet vontak be, akiknek 80 százaléka bizonyult fertőzöttnek cytomegalovírussal, és 15 százalékuknak volt 2-es típusú cukorbetegsége. Utóbbi megoszlása azonban jelentősen eltért a fertőzöttek és a nem fertőzöttek között: az előbbi csoportban 17 százalék, míg az utóbbiban csak 7,9 százalék volt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya - idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál. Az összefüggés azután is fennmaradt, hogy más, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek az elemzésnél.

A kutatók feltételezése szerint a cytomegalovírus az inzulint is termelő hasnyálmirigy sejtjeit károsíthatja, ezáltal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Nem zárható ki azonban a fordított összefüggés sem, hogy a cukorbetegség miatt legyengült immunrendszer következménye az, hogy az egyén esendőbbé válik a cytomegalovírus fertőzéssel szemben.
| vírusfertőzés, cukorbetegség, idős ember
2012-08-28 17:26:59


Meglepő tények a halálról

Mint mondani szokták, csak a halál biztos, de mindnyájunkat máshogy érint. Ez az oka, hogy több tudományág kutatói is foglalkoznak vele. Az alábbiakban közlünk egy-egy ...


Világszerte átlagosan hat évvel nőtt a várható élettartam 1990-hez képest

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett jelentése szerint világszerte nőtt az emberek várható élettartama: a 2012-ben születettek átlagosan hat...


KSH: kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban

Kevesebben haltak meg és mérséklődött a természetes népességfogyás az év első két hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett gyorstájéko...


Magas összegekkel ösztönzi tengeri temetésekre a lakosokat Sanghaj városa

A városi temetők telítettsége miatt a hamvak tengerbe szórását jelentő tengeri temetésekre ösztönzi a lakosságot Sanghaj vezetése, amely az ingyenes temetés mellett p...


Meghalt Kína egyik legidősebb embere

Elhunyt Kína egyik legidősebb embere, a 117 éves Ho Er-hsziu, egy Csiangszi tartománybeli falu lakója - jelentette a kínai média szerdán.


hirdetés