Idős korban sem árt a tervezett fogyás

A fogyás kedvéért folytatott diéta nem segített abban, hogy tovább éljenek az idősebb emberek, ám nem is okozott kárt nekik a súlycsökkenés - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

idős kor, fogyás, elhízás, idÅ‘s kor | MTI Hírek 2011 ;8
Egy korábbi követéses vizsgálatban két csoportra osztották a résztvevőket, az emberek egyik fele diétával lefogyott átlagosan 4,5 kilogrammot, míg a másik csoportba tartozók lényegében tartották testsúlyukat.

Az észak-karolinai Wake Forest orvosi központ munkatársai tizenkét év elteltével kikeresték a felmérés adatbázisából, hogy az addigra a hetvenes éveik vége felé járó résztvevők - mintegy hatszáz ember - közül hányan éltek még. Elemzésükből kiderült, hogy a fogyók és nem fogyók csoportjából nagyjából ugyanannyian haltak meg.

Stephen Kritchevsky kutatásvezető szerint a testsúly csökkentésének idősebb korban sincs hátránya, és bár úgy tűnik, nem ad hozzá éveket a várható élettartamukhoz, az mindenképpen előnyös, hogy túlsúly nélkül aktívabban és kevesebb fájdalommal élhetnek az emberek.

A tanulmányt az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban tették közzé.
| idős kor, fogyás, elhízás
2011-08-03 21:30:43


Fiatalítás csontvelőátültetéssel (egerekben)

Fiatal egerek csontvelőjének átültetésével "fiatalították meg" öregedő egerek agyát a kutatók, megakadályozva a rágcsálók kognitív hanyatlását.


Vámpírkúra

Nem lehet megállítani az öregedést a fiatal donorok vérplazmájának infúziójával - figyelmeztet honlapján az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).


Portugáliában a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota

Az európai országok közül Portugáliában a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota - derült ki az öregedést vizsgáló eddigi legnagyobb európai tanulmá...


Meghalt 117 évesen a világ legidősebb embere

Meghalt szombaton a világ legidősebb embere, egy 117 éves japán nő.


Teszt a biológiai életkor meghatározására

A biológiai életkorának megállapítására alkalmas egyszerű vizeletvizsgálatot dolgoztak ki kínai kutatók. Tanulmányuk a Frontiers in Aging Neuroscience című tudományo...


hirdetés