Nem kötelező az elbutulás

A "szuperöregek", vagyis az idős koruk ellenére fiatalokat megszégyenítő memóriával rendelkező emberek agyának egyes részei megőrzik fiatalságukat a kor előrehaladtával - állapították meg a Massachusettsi Általános Kórház kutatói, tanulmányukat a Journal of Neuroscience című folyóiratban közölték


Az ember agyának térfogata az ötvenes évei elmúltával kezd zsugorodni és a memória is romlásnak indul. Ezek az agyi változások teljesen normálisak, de egyre több bizonyíték szerint nem általánosak. Az Alzheimer-kór esetében például az emlékek elraktározásában és előhívásában részt vevő agyterületek kezdenek jelentősen zsugorodni.
.
A vosgálatban 40 idősebb - hatvanas-nyolcvanas éveikben járó -, valamint 41 fiatalabb - 18-35 éves kor közötti - ember kognitív képességeit tesztelték.

Az MRI-vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az idősebbek egy részének emlékezőtehetsége vetekedett a fiatalabbakéval. Ennek a 17 "szuperöregnek" az agyában a hippokampusz, valamint a középső prefrontális kéreg vastagabb volt mint a többieknél, hasonló maradt a fiatal felnőttekéhez.

A kutatók szerint a tanulmányba bevont "szuperöregek" agyának más területei is megőrizték a vastagságukat, összefüggést volt az érintett területek mérete és az emlékezőtehetség között.

A kutatók feltételezik, hogy vannak olyan nem genetikai tényezők, mint például a jó kondíció és a helyes étrend, amelyek ellenállóvá tehetik az embert. A dohányzásról és a magas koleszterin szintről már megállapították, hogy gyorsítják az agy öregedését.

A kutatók szerint eredményeik segíthetnek megérteni az időskori elbutuláshoz vezető folyamatot és akár rávezethetnek olyan módszerekre, amelyekkel csökkenthető az öregedéssel összefüggő memóriaromlás és a demencia különböző formáinak kockázata.

| elbutulás, szuperöregek, agy öregedése, időskori elbutulás, memóriaromlás, demencia
2016-09-15 23:13:56
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop