Apró nyálkás kukacok rejtik az örök ifjúság titkát?

Egy, a talajban élő mikroszkopikus féreg talán felfedi a halhatatlanság titkát, vagy épp lehetővé teszi, hogy egy nap majd csak bekapunk egy tablettát és több mint 120 évig élünk.

öregedés, oxidatív stressz, szabad gyók, stress, stressz, öregedési folyamat, kukac, szabad gyök, oxidatív stressz | The New York Times Health News Service   Medincorp | Connor, S.

A Caenorhabditis elegans nevű fonalféreg általában 20 napos korában, öregségben pusztul el, de egy szeptember 1-jén közreadott kutatási jelentésben azt olvashatjuk, hogy a tudósok gyógyszerek segítségével megkétszerezték az élőlény élettartamát.

A kutatóorvosoknak először sikerült demonstrálniuk, hogy az öregedési folyamat késleltethető, a természetes halál időpontját ki lehet tolni egy gyógyszerkészítmény segítségével. A kérdés már csak az, hogy vajon ez lehet-e az elixír az ember számára is.

Egy angol-amerikai kutatócsoport két olyan szerrel kísérletezett, amely utánozza azt a módot, ahogy a szervezet csökkenti a normális anyagcsere reaktív melléktermékének, a szabad gyököknek a káros hatását.

A tudósok ezt a károsodást "oxidatív stressznek" nevezik, és a gyógyszerek - szintetikus katalitikus dögevők - célja, hogy születésük pillanatában felfalják a szabad gyököket, hogy azoknak ne legyen idejük megtámadni a szervezet egészséges szöveteit és DNS-eit.

Simon Melov, a kaliforniai Buck Institute for Age Research tudósa szerint a kutatás felveti azt a kérdést, vajon az emberi öregedés "gyógyítható" lesz-e nemsokára, ugyanúgy, mint például a tüdőgyulladás vagy a lábtörés.

"A kutatási eredmények az első valóságos jelzések arra nézve, hogy az öregedés egy olyan állapot, amely megfelelő gyógyszeres terápiával kezelhető - jelentette ki Melov. - A közeljövőben magasabb rendű szervezeteken végzett kutatások módot adnak majd annak megválaszolására, hogy újra kell-e gondolnunk az öregedési folyamat elkerülhetetlenségéről vallott nézeteinket."

Gordon Lithgrow, a kutatócsoport egy másik tagja, a University of Manchester tanára szerint az eredmények azt igazolják, hogy "az öregedés megoldható probléma. Megvan a remény arra, hogy a jövőben jobban tudunk majd olyan gyógyszereket tervezni, amelyekkel megelőzhetők vagy későbbre halaszthatók a korfüggő betegségek" - mondta Lithgrow.

Lehet, hogy alacsonyrendűnek tűnik egy fonalféreg ahhoz, hogy tanulmányozzák, mégis a nemzetközi öregedéskutatás fókuszába került. A nagy erőfeszítés azt az aggodalmat tükrözi, amelyet sokan érzünk az öregedési folyamat kilátásai miatt. Az életelixír kutatása egyidős az ókori Egyiptommal és olyan modern, mint a Wall Street, amely súlyos pénzeket fektet az öregedés ellenszerét kutató biotechnikai cégekbe.

A Science című folyóiratban publikált legújabb kutatásból kiderült, hogy az oxidatív stressz az öregedési folyamat kulcsfontosságú eleme. Bármi, ami megelőzheti az oxidatív stressz okozta károsodást, legalább annyira keresett lehet, mint az impotencia ellenszere, a Viagra.

A kísérletben felhasznált szerek voltaképpen két természetes enzim, a szuperoxid dizmutáz és kataláz volt, amelyek a szabad oxigéngyököket vízzé és közönséges, ártalmatlan oxigénné alakítják át.

A szerek jelenlétében élő férgek 30-120 százalékkal tovább éltek, mint azok, amelyek nem kerültek a két enzim közelébe.

"Megdöbbentett bennünket, amit a mikroszkópban láttunk, ahogy a kísérletek haladtak előre. Míg a kezeletlen férgek kezdtek elpusztulni, a kezeltek erejük teljében fickándoztak - mondta Lithgrow. - Valahányszor megismételtük a kísérletet, működött, és akkor jöttünk rá, hogy itt valami igencsak jelentős dolognak vagyunk a tanúi."

Hozzátette: "Még rengeteg munkába kerül, míg rájövünk, pontosan mi is zajlik itt le."

A férgekkel, legyekkel és egerekkel végzet genetikai kísérletek azt mutatták ki, hogy a gének fontos szerepet játszanak annak a sebességnek a meghatározásában, amellyel az élő szervezetek elöregednek. Néhány gén-tanulmány is alátámasztotta azt az elgondolást, hogy az öregedés jórészt az oxidatív stressz okozta károsodás következménye.

A gyümölcslégy normális körülmények között 45 napig él, de az antioxidáns-termelő mutációk 75-95 napig is elélhetnek. Az elmúlt évben végzett kutatásokból az derült ki, hogy a génmutációt hordozó egerek átlagosan 30 százalékkal tovább élnek, mint közönséges társaik. A kutatók azt is kimutatták, hogy ezek ellenállók egy olyan méreggel szemben is, amely szabad oxigéngyököket termel.

"Nevetségesen egyszerű elgondolás az, hogy az öregedés az oxidatív stressz következménye, de minden adat erre utal" - mondta Lithgrow.

Annak megállapítása, vajon ezek a gyógyszerek működnek-e emberek esetében is, korábban bekövetkezhet, mint sokan várnák. Már tervbe vették a klinikai kísérleteket sugárzástól égett betegeken, köztudott, hogy a sugárzás oxidatív stresszt okozó szabad gyököket termel.

"Ezeket a gyógyszereket valójában az oxidatív stressz okozta betegségek ellen kísérletezték ki. Ezek általában az időskorban fellépő betegségek, az Alzheimer- és a Parkinson-kór, ahol a tudósok szerint az oxidatív stressz hozzájárul a folyamathoz - mondja Lithgrow. - Ezek a betegségek lehet, hogy azért korfüggőek, mert oxidatív stressz-komponensük van."

A kutatás egy másik nyomvonala felfedte, hogy az ember élete során elfogyasztott kalória csökkentése is szerepet játszhat az élet meghosszabbításában. A tudósok ezt úgy emlegetik, hogy "alultápláltság éhezés nélkül" vagy "kalória-megszorítás". Az egészségükkel oly sokat törődő, sokáig és karcsún élni akaró amerikaiak körében máris igen népszerűvé vált ez az eszme. Ugyanakkor még nem biztos, hogy ez az elgondolás emberekre is vonatkoztatható. A világon azok az emberek, akiknek nincs elég ennivalójuk, nem élnek tovább, mint azok, akik túlevők.

A kalória-restrikció ennek ellenére további bizonyítékokkal szolgált arra nézve, hogy az öregedés folyamata mögött az oxidatív stressz húzódik meg. A többi laboratóriumi rágcsálónál csak feleannyit enni kapó egerek és patkányok egyharmad annyival tovább élnek, mint jól táplált rokonaik. Kisebbek és könnyebbek, de az állóképességet és kitartást vizsgáló teszteknél jobb teljesítményt nyújtanak és kisebb náluk a rákbetegség aránya is.

Egyes tudósok azt állítják, hogy a kalória-restrikció csupán az anyagcserét csökkenti, amitől az állat túléli a hét szűk esztendőt, hogy aztán, ha a sorsa jobbra fordul, szaporodhasson.

De a lelassult anyagcserével az állatok kevesebb toxikus mellékterméket is termelnek, nevezetesen szabad gyököket, így csökkentik az oxidatív stresszt és növelik a hosszabb élet esélyét. A kaloria-restrikció életmeghosszabbító tulajdonsága így további bizonyítékot szolgáltatott arra nézve, hogy az öregedés jórészt a toxikus melléktermékek felhalmozódásának következménye.

"Nem létezik önmagában olyan, hogy öregedési mechanizmus. A szervezetünkben lejátszódó folyamatok mellékterméke az öregedés" - jelentette ki Lithgrow.

Egy nap majd, hála a fonalférgeknek a tudósok megtalálják a módját, miként előzzék meg vagy fordítsák vissza az öregedésnek nevezett szövetkárosodást.

"Én azt gondolom, hogy inkább bizonyos betegségekre lesznek majd gyógyszerek, semmit egy általános életmeghosszabbító szer" - tette hozzá.

A végső cél inkább az, hogy az élet minőségét javítsuk öregkorban, semmint egyszerűen azt elérni, hogy a beteg emberek tovább éljenek. "Ha az egészséget tudjuk meghosszabbítani, nem is annyira az élettartamot, az valóban nagyszerű lesz. Ha például csak az Alzheimer-kórt ki lehetne iktatni a képből, már az is óriási dolog lenne".

Megjelent: The Independent, London

| öregedés, oxidatív stressz, szabad gyók, Stress, stressz, öregedési folyamat, kukac
2002-07-31 17:36:38
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop