Nevem: senki(?) 3.

Ez nem feltétlenül jelenti az élet minőségének romlását, inkább a másságát. Minden kornak megvan a maga szépsége, csak meg kell találnunk azt. Kellő odafigyeléssel, gondossággal lassíthatjuk ugyan az öregedés folyamatát, de megállítani nem tudjuk. Tehát: tanuljunk meg együttélni ezzel a ténnyel!

depresszió, szorongás, öregedés, griátria | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Horváth, R.
Lélektan

Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzük fizikai és szellemi frissességünket, törekedjünk arra, hogy korunknak megfelelően sportoljunk, egészségesen táplálkozzunk, s ne feledkezzünk meg a szellemi táplálékról sem! Ha mindezt megtesszük szinte biztos, hogy jól fogjuk magunkat érezni a bőrünkben, és élvezhetjük az élet összes szépségét! A fentiek ellenére vannak, akik elviselhetetlennek tartják az öregedés folyamatát, hisz alapjában véve megváltozik az életük. Sok ötven-, hatvan-, hetvenéves ember szembesül azzal a ténnyel, hogy egyre több betegséggel kell számolnia, fizikai állapota már messze nem olyan, mint fiatalabb korában, szexuális élete hanyatlóban, és szellemileg sem tudja a megszokott szintet nyújtani. Ezek a kudarcok olyannyira megkeseríthetik mindennapjaikat, hogy elveszítik önbecsülésüket, értelmetlennek, értéktelennek tartják magukat s egész életüket. Ha ez az életérzés elhatalmasodik, akkor beszélünk időskori depresszióról.

Fontosnak tartom, hogy erről beszéljünk, hiszen ­ optimális esetben ­ mindannyian megérjük és saját bőrünkön tapasztaljuk a korral járó változást, másrészt szeretteink (nagyszülők, szülők) életében is igen fontos szerepe van e folyamatnak.

Gondoljuk végig, mennyi dolog változik meg életükben: kirepülnek a gyerekek, s ezzel megszűnik addigi életük egyik legfontosabb feladata, a gyermeknevelés. A nyugdíjas kor beköszöntével pedig a napi munkába járás is kimarad.

Másrészt ott van egészségi állapotuk, fizikai és szellemi kondíciójuk romlása, szexuális vágyuk csökkenése. Nehéz dolog ebben az eredményorientált világban megélni teljesítőképességünk romlását, hát még, ha valamilyen betegséggel társul, ami hatványozza ezt az érzést. Sokan vannak, akik ezen változások feldolgozására képtelenek, s szakszerű segítségre van szükségük ahhoz, hogy átalakítsák életüket úgy, hogy örömük teljék abban. Ha tehát környezetünkben élő idősödő emberen ­ vagy akár saját magunkon ­ a depresszió klasszikus jeleit tapasztaljuk, forduljunk szakemberhez.

A depresszióra elsősorban a hangulati zavar jellemző ­ szomorúság, levertség, életuntság, közöny ­, ezen kívül megérzésen alapuló, motivációs, valamint testi tünetek is jelentkeznek.

De nem feltétlenül kell mind a négy tünetcsoportnak jelen lennie. Testi tünetei az étvágytalanság, alvászavar, fáradtság, energiahiány. Gyakran felnagyítja fájdalmait és túlzottan aggódik egészségi állapota miatt, mivel gondolatai nem külső, hanem belső eseményekre irányulnak. Úgy érzi, nem értékes tagja a társadalomnak, s családjának, környezetének a terhére van, ezért befelé fordul, elrejti gondolatait, érzéseit, félelmeit, s kirekeszti magát az életből. Olyannyira, hogy szélsőséges esetben ez az öngyilkosságig fokozódhat. Ezek a folyamatok azonban megelőzhetőek, s ha mégis kialakult a depressziós állapot, akkor kezelhetőek.

A terápia gyógyszeres kezeléssel is kiegészíthető, ami javítja eredményességét. Gyógyszer szedésénél pontosan tartsuk be orvosunk utasítását, s az optimális hatás elérésének érdekében ne hagyjuk abba az első pozitív változásnál. Az antidepresszánsokról tudnunk kell, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nem tompítják, álmosítják, vagy serkentik a beteget, hanem a kedélyállapotunkért felelős két hormon­szerotonin és noradrenalin hozzáférését teszik lehetővé. Ezen gyógyszerek szedésével, s egy szakember vezette terápiával kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá tehetjük életünket, vagy hozzásegíthetjük a közelünkben élő idősödő embereket, hogy feldolgozzák a korukkal járó változásokat. Hisz ők is élhetnek teljes, értékes életet.

| depresszió, szorongás, öregedés, griátria
2002-08-02 16:32:49

Web Design & Development Prowebshop