A fiatalság kútja?

Egy kísérleti gyógyszer az étvágy csökkentésével lassítja le az öregedési folyamatot. A tudósok szerint az ember 120 éves korában ütközik ún. „genetikai falba”. A kutatók most azon dolgoznak, hogy áttörjék ezt a falat, és akár 150 évre is meghosszabbítsák az ember élettartamát.

öregség, öregedés, geriátria, kalória, étvágy | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A kutatás legígéretesebb területe a hosszú élet titkának megfejtésénél a kalóriakorlátozás.

Megfigyelték, hogy a szigorú étrendi korlátozásokkal tartott egerek akár 50 százalékkal is tovább élnek. Úgy tűnik, a kevesebb evés egy olyan gént aktivál, amelynek közreműködésével az egerek hosszabb ideig, kevés élelemmel is elélnek, mint például éhínség idején.

A tudósok szerint a kalóriakorlátozás embereknél is működhet, azonban olyan mellékhatásai lehetnek, mint a gyengeség vagy a libidó elvesztése, azért olyan gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, amely éhezés nélkül is kiváltja a hosszabb életet lehetővé tevő mechanizmust.

Lenny Guarente, a Massachusetts Institute of Technology biológusa szerint 10 éven belül tesztelhető lesz az új készítmény. – Állatkísérletekből tudjuk, hogy a kalóriakorlátozással tovább lehet élni. Nem tízszer annyi ideig, de 50 százalékkal meghosszabbítható az élettartam – állítja a kutató.

– Miután megtaláltuk az élettartamot szabályozó géneket, csak idő kérdése, hogy kifejlesszük azokat a szereket, amelyekkel kontrollálni lehet a folyamatot – mondja dr. David Sinclair, a Harvard-egyetem kutatója, aki 19 éve dolgozik a cél érdekében.

Egyes bioetikusok szerint azonban nem az élet hosszára, hanem inkább a minőségére kellene összpontosítani, ám a kutatók állítják, az általuk keresett gyógyszerrel mindkét cél elérhető, ugyanis növekedne a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség is.

ABC News
| öregség, öregedés, geriátria, kalória, étvágy
2005-05-20 14:08:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop