Az elhízás és a dohányzás gyorsítja az öregedést

Köztudott, hogy mind az elhízás, mind a dohányzás komoly kockázatot jelent az egészségre. Egy új tanulmány szerint azonban mindkettő nagymértékben felgyorsítja az öregedési folyamatot is.

öregedés, elhízás, dohányzás, oxidatív stressz, telomer, oxidatív stressz | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A kísérlet során 1100 egészséges fehér nő fehérvérsejtjeinek genetikai markereit vizsgálták meg. A résztvevők 18-76 éves ikerpárok voltak, köztük 45 egypetéjű és 516 nem egypetéjű ikerpár. A kutatók a fehérvérsejtekben található telomereknek, a kromoszómák DNS-t tartalmazó végződéseinek hosszát vizsgálták. A telomerek életünk során fokozatosan rövidülnek, ez a jelenség az öregedési folyamat normális velejárója.

A kutatók azonban megállapították, hogy az elhízás és a dohányzás nagymértékben csökkenti a telomerek hosszát, és felbecsülték az elvesztett évek számát.
– A sovány és elhízott emberek telomerjeinek hosszában tapasztalható különbség átlagosan 8,8 év öregedésnek felel meg.
– A dohányzás átlagosan 4,6 évvel gyorsítja meg az öregedést
– A 40 éven át napi egy doboz cigarettát elszívók 7,4 évvel korábban öregednek.

Ezek a számok nem az öregedésre általában, csak a telomerek hosszára vonatkoznak ugyan, de felhívják a figyelmet arra, hogy ez a két megelőzhető ártalom súlyos következményekkel járhat.

Az elhízás és a dohányzás sok betegség kockázati tényezője. Mindkettőre jellemző a fokozott oxidatív stressz és a gyulladás. Ezek vezethetnek a telomerek hosszának csökkenéséhez, és ezáltal gyorsítják fel az öregedés folyamatát.

| öregedés, elhízás, dohányzás, oxidatív stressz, telomer
2005-06-15 13:42:16


Fiatalítás csontvelőátültetéssel (egerekben)

Fiatal egerek csontvelőjének átültetésével "fiatalították meg" öregedő egerek agyát a kutatók, megakadályozva a rágcsálók kognitív hanyatlását.


Vámpírkúra

Nem lehet megállítani az öregedést a fiatal donorok vérplazmájának infúziójával - figyelmeztet honlapján az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).


Portugáliában a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota

Az európai országok közül Portugáliában a legrosszabb az időskorú lakosság egészségi állapota - derült ki az öregedést vizsgáló eddigi legnagyobb európai tanulmá...


Meghalt 117 évesen a világ legidősebb embere

Meghalt szombaton a világ legidősebb embere, egy 117 éves japán nő.


Teszt a biológiai életkor meghatározására

A biológiai életkorának megállapítására alkalmas egyszerű vizeletvizsgálatot dolgoztak ki kínai kutatók. Tanulmányuk a Frontiers in Aging Neuroscience című tudományo...


hirdetés