A hiperbárikus oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

A hiperbárikus oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vér sejteinek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint, melyet az Aging című tudományos szakfolyóirat publikált.

| InforMed Hírek18   InforMed | Glanz, J.

A kutatók 35 egészséges, 64 éves, vagy idősebb személynek 60 hiperbárikus oxigénkezelést adtak 90 napos időtartam alatt. A résztvevőktől vérmintákat vettek a kezelés előtt, alatt és után, valamint röviddel a kezelési sorozat befejezése után.

A tudósok a vér immunsejtjeit vizsgálták, és összehasonlították az eredményeket. Azt figyelték meg, hogy a hiperbárikus, vagyis túlnyomásos kamrában eltöltött idő miként hat az öregedés két fő folyamatára: a telomerek hosszára (minden kromoszóma mindkét végén elhelyezkedő védőrégiók) és az elöregedett, rosszul működő sejtek felhalmozódására a szervezetben.

A tanulmány szerint a kutatók megállapították, hogy a telomerek akár 38 százalékkal meghosszabbodtak a kezeléstől, és 37 százalékkal csökkent az öregedő sejtek mennyisége. Az eredmények azt mutatták, hogy a kezelések megfordították az öregedés folyamatát. 

A kutatás vezetője elmondta, hogy míg korábban elsősorban fejsérülteknél, agyvérzésen átesett betegeknél figyelték a hiperbárikus oxigénkamra hatását, ezúttal egészséges idős emberek voltak az alanyok.

Jelenleg elsősorban a telomer rövidülését tekintik az öregedés biológiai alapjának, ezt próbálják hosszabbítani gyógyszerekkel, életmód-változtatással és intenzív testmozgással. A Tel-Aviv-i kutatók bebizonyították, hogy hasonló hatást lehet elérni HBOT terápiával is, az öregedés visszafordítható, legalábbis az alapvető sejtmolekuláris szinten.


| oregedés, aging, telomer
2020-11-23 18:25:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop