Boldog idősek

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az életkor előrehaladtával több a boldog ember. Az Amerikai Pszichológusok Szövetségének éves közgyűlésén több kutató is azon a nézeten volt, hogy az életkorral általában javul a lelki egészség. Mivel 2050-re megháromszorozódik a 65 év felettiek száma, ez mindenképpen jó hír.

boldogság, idős kor, idÅ‘s kor | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Az idősebbeknek jobb az érzelmi kontrollja, megtanulták kiküszöbölni a stresszt az életükből, és kevésbé zavarják őket a negatív megjegyzések, kritikák, mint a fiatalokat.

Az idős emberek egyre inkább a tudatában vannak annak, hogy fogy az idejük. Szeretnének minél többet kihozni belőle, ezért kerülik azokat a szituációkat, melyektől rosszul, vagy egyenesen boldogtalannak érzik magukat. Jobban megtanulták már mások szándékait értelmezni, ez is segít a stressz elkerülésében. Mindez persze nem vonatkozik azokra, akik elkeserítő élethelyzetben találják magukat, valamint azokra, akiknél a demencia valamilyen formája áll fenn.

A társas kapcsolatok igen nagy szerepet játszanak az idősek stressztűrő képességében, és a kognitív funkcióik megmaradásában is.

A szakemberek a következőket ajánlják az időseknek, hogy a legtöbbet ki tudják hozni elkövetkező éveikből:

– Képzeljék el, hogy száz boldog és egészségben töltött évig fognak élni.

– Alakítsanak ki céljaiknak megfelelő napi rutint mind otthon, mind társaságban.

– Keressenek új elfoglaltságokat és kapcsolatokat, ne fektessék minden érzelmi energiájukat egyetlen tevékenységbe vagy egyetlen kapcsolatba.

Health.com, kép: sxc.hu
| boldogság, idős kor
2009-08-19 09:28:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop